Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Crisis raakt ook landen in opkomst"

Wereldbank voorspelt lagere groei

2 minuten leestijd

PEKING (ANP) - De Europese schuldencrisis schaadt ook de economische groei in opkomende landen. Zij zijn daardoor minder goed in staat de rest van de wereldeconomie op sleeptouw te nemen.

Dat stelt de Wereldbank in een vandaag gepresenteerd rapport. De ontwikkelingsbank verwacht dat de groei van de wereldeconomie dit jaar terugvalt tot 2,5 procent. In juli vorig jaar voorspelde de bank nog een groei van 3,6 procent. De expansie in de rijke landen komt in 2012 waarschijnlijk uit op 1,4 procent, in ontwikkelingslanden volgens genoemde instelling op 5,4 procent.

"De voorspellingen zijn aanzienlijk verslechterd, ook voor de belangrijkste ontwikkelingslanden zoals China, India en Brazilië", concludeert Wereldbankeconoom Hans Timmer. "We moeten ons voorbereiden op verdere negatieve schokken, die moeilijker kunnen worden opgevangen dan voorheen."

Landen buiten Europa zien de schuldencrisis terug in opdrogende kapitaalstromen en de grote onzekerheid op de financiële markten. Die ontwikkelingen zijn versterkt sinds de escalatie van de Europese crisis in augustus, stelt Timmer.

Opkomende landen hebben nu veel minder ruimte om de motor van de wereldeconomie te worden, aldus Timmer, de Nederlandse econoom die verantwoordelijk is voor het rapport. De omvangrijke stimuleringen die bijvoorbeeld in China in 2009 werden doorgevoerd, kunnen niet meer worden gekopieerd.

"De stimulering verliep toen vooral via de banken. Dat was heel effectief, maar het dreef ook de kredietverlening aan bedrijven enorm op en zorgde voor omvangrijke investeringen in vastgoed en aandelen. Daardoor dreigde een bubbel te ontstaan. Men moest op de rem gaan staan om onheil te voorkomen."

Timmer denkt wel dat Europa erin zal slagen de crisis te bestrijden. "Beleidsmakers zijn steeds meer bezig met de aanpak van de problemen op de lange termijn. Vooral het beleid ten aanzien van de banken is belangrijk. Die zijn zo groot geworden dat landen ze niet meer afzonderlijk kunnen aanpakken."Wereldeconomie

- Groei mondiale economie valt dit jaar terug tot 2,5 procent.

- Schuldencrisis leidt tot opdrogende kapitaalstromen en onzekerheid.

- Opkomende landen kunnen daardoor minder goed als motor fungeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 januari 2012

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 januari 2012

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken