Bekijk het origineel

OM Suriname pleit voor pauze in zaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OM Suriname pleit voor pauze in zaak

Op 11 mei besluit over ‘Decemberproces’

2 minuten leestijd

PARAMARIBO – Het openbaar ministerie in Suriname wil dat de strafzaak over de Decembermoorden voor onbepaalde tijd wordt geschorst. Volgens de aanklager kan de zaak worden hervat nadat het constitutioneel hof de omstreden amnestiewet heeft getoetst.

Dat zei hij gisteren direct na de hervatting van de zaak. De toetsing van de wet is een wens van de openbaar aanklager.

Het probleem is echter dat Suriname nog geen constitutioneel hof heeft. President Bouterse heeft er bij zijn aantreden wel op aangedrongen dat het er zou komen, maar tot op heden is het nog niet ingesteld. Daardoor is er nu sprake van een „constitutioneel vacuüm.”

De verdachten in het proces staan terecht op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. De belangrijkste verdachte is president Desi Bouterse.

Het Surinaamse parlement stemde vorige week in met een inmiddels door de regering bekrachtigde amnestiewet. Dat betekent dat alle betrokkenen bij de moorden amnestie krijgen.

De krijgsraad heeft gisteren de zitting geschorst en besloten op 11 mei een beslissing te nemen over de voortgang van het proces. De raad zal dan bepalen of de rechtsgang inderdaad stopt, zoals ook de advocaten willen.

De zitting van de krijgsraad, onder leiding van Cynthia Valstein-Montor, begon om 9.30 uur lokale tijd. De Amerikaanse ambassadeur in Suriname was persoonlijk aanwezig. Ook waren er afgevaardigden van de Nederlandse ambassade en de Europese Unie.

Navy Pillay, de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, is „diep verontrust” door de aanvaarding van de amnestiewet voor de daders van de Decembermoorden in Suriname. Dat heeft haar woordvoerder gisteren in Genève gezegd. Volgens haar gaat de amnestieregeling in tegen internationale eisen.


Suriname


- Openbaar aanklager vraagt om opschorting van proces Decembermoorden.


- Nog op te richten constitutioneel hof zou amnestiewet eerst moeten toetsen.


- Advocaten van verdachte vragen hof aanklager niet-ontvankelijk te verklaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 april 2012

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

OM Suriname pleit voor pauze in zaak

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 april 2012

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken