Bekijk het origineel

Bedroefde ouders getroost

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bedroefde ouders getroost

4 minuten leestijd

„Er is verwachting voor uw nakomelingen, spreekt de Heere. Jer. 31:17a

Veel jaren heeft de profeet Jeremia ervoor gewaarschuwd. Dat het komen zou: het oordeel van de Heere als straf op de onbekeerlijkheid van het volk. En nu is het gebeurd. Uit het noorden kwamen ze, de legers van Babel. Meedogenloos hebben ze het volk van Juda en de inwoners van Jeruzalem weggevoerd. Daar gaan ze, in lange rijen.

Als ze bij de grens aankomen, bij het plaatsje Rama waar ooit de ziener Samuël woonde, als daar de stoet een ogenblik halt houdt, gaat er een groot geween op. Het zijn vooral de moeders die erbarmelijk huilen. Hun tranen gelden hun kinderen. Wat zal er van hen worden? Hoe zal het in de toekomst met die jongens en meisjes gaan?

Nee, zo snikken de moeders, ze zullen geen toekomst hebben, daar in het verre Babel, in dat oord van ballingschap. „Er is een stem gehoord in Rama, een klacht, een zeer bitter geween. Rachel weent over haar kinderen. Ze weigert zich te laten troosten over haar kinderen, omdat zij niet zijn...” In wat voor boze wereld zullen ze opgroeien, daar in dat goddeloze Babel? Ze behoren tot het volk van Gods verbond. Hun wortels liggen in Israël en in Jeruzalem zelfs.

Maar Babel zal het land van hun vreemdelingschap zijn. Als ballingen zullen ze zijn in een vreemd land... Ontroostbaar is het verdriet van deze moeders. Ze weigeren zich te laten troosten over hun kinderen.

Dan laat de profeet Jeremia zijn stem horen. Nee, eigenlijk is het niet zíjn stem. Het zijn de woorden van zijn Zender. „Zo zegt de Heere: Bedwing uw stem van geween en uw ogen van tranen. Want er is loon voor uw arbeid, spreekt de Heere. Want zij zullen uit des vijands land wederkomen. En er is verwachting voor uw nakomelingen, spreekt de Heere.”

In dit troostwoord is Jeremia een ware Evangeliedienaar. Hij brengt een verheugende boodschap. Nee, niet dat de Heere het oordeel van de ballingschap intrekt. Stad en tempel worden verwoest. De steden van Juda zullen met de grond gelijkgemaakt worden. Het hele volk gaat in ballingschap. Als een verdiende straf op hun zonde.

Maar hier midden in de toorn denkt de Heere alweer aan ontferming. „U hoeft niet te wanhopen, treurende vrouwen. Uw kermen zal vrucht opleveren. Ik zal het volk niet geheel ten onder laten gaan. Uw kinderen zullen het nog meemaken dat ik een keer ten goede onder de ballingen brengen zal. Ooit zal er een tijd aanbreken dat ze uit het land van de vijand zullen terugkeren!”

Er is verwachting voor uw nakomelingen… De Heere zegt het tot bedroefde en vertwijfelde ouders. Zijn ze er ook nu nog? Ja, ze zijn er ook in 2012 nog. Ouders die vol zorgen zijn over hun kinderen. Ouders die op hun kinderen zien en die beseffen dat ze buiten het paradijs leven; dat ze in het rijk van God niet kunnen komen dan alleen door het wonder van de wedergeboorte.

Ouders die naar zichzelf zien en moeten erkennen dat hun kinderen verloren kinderen zijn, vanwege de erfenis die zij aan hen hebben overgeleverd. Ouders die zien op de bedreigende wereld waarin zij met hun kinderen leven en die vrezen met grote vreze. Ouders die opzien tot de Heere en beseffen dat Hij een heilig God is…

Ouders die vanuit hun nood nochtans tot de Heere roepen, smekend om Zijn genade voor hen en voor hun kinderen. Ouders die zich verlaten op de Heere en die krediet hebben op Zijn Woord van genade en ontferming: er is troost voor bedroefde ouders – en verwachting voor hun kinderen. Hij houdt getrouw Zijn Woord. Om Christus’ wil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 juli 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bedroefde ouders getroost

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 juli 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken