Bekijk het origineel

Hittegolf VS breekt alle records

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hittegolf VS breekt alle records

3 minuten leestijd

WASHINGTON – Juli was de heetste maand ooit gemeten in de Verenigde Staten. Dat hebben onderzoekers van het Nationaal Centrum voor Klimaatdata gisteren gezegd.

De gemiddelde temperatuur in de Verenigde Staten, exclusief Alaska en Hawaï, lag vorige maand op 25,3 graden Celsius. Het oude record stamt uit 1936 en stond op 25,2 graden. De metingen werden in 1895 voor het eerst verricht. De temperatuur lag vorige maand tevens 1,7 graden hoger dan het gemiddelde voor juli uit de vorige eeuw.

Daarmee is het julirecord van 1936 gebroken. Toen was het iets meer dan 0,1 graad koeler.

Gemeten over de eerste zeven maanden van 2012 was dit jaar ook het warmste jaar ooit in de VS sinds het begin van de klimaatmetingen 110 jaar geleden. Bovendien is er aanzienlijk minder regen gevallen dan normaal. Bijna 63 procent van het land kampt met droogte.

Waterrijke gebieden in de VS hebben te maken met vissterfte door de opwarming van het water. Volgens een van de onderzoekers worden de VS momenteel geplaagd door twee problemen: lokale hittegolven en de droogte die daarmee gepaard gaat, en de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Vorige week sloeg het Amerikaanse ministerie van Landbouw alarm en noemde het de droogte een natuurramp. Deze noodsituatie is een feit in meer dan de helft van alle gemeentes (”counties”) in 32 staten. In de staat Illinois, die samen met Iowa goed is voor een derde van de hele Amerikaanse mais- en sojaboonproductie, hebben 98 van de 102 counties momenteel een rampstatus. Boeren die door de droogte worden getroffen hebben recht op federale hulp, onder andere in de vorm van noodleningen.

Amerikaanse meteorologen verwachten dat deze situatie voorlopig niet verandert.

In de steden is hitte en droogte onaangenaam, maar echt verschrikkelijk is het voor de landbouw. In de zogeheten Middenwesten bijvoorbeeld, dat bekendstaat als de graanschuur van Amerika, loopt de opbrengst terug.

Ook veeboeren ondervinden direct de gevolgen van de ramp, omdat de voerprijzen enorm zijn toegenomen. Veel veehouders besluiten daarom hun dieren te verkopen, om verdere verliezen te voorkomen. Door het grote aanbod van dieren is de prijs een kwart gedaald ten opzichte van eerder dit jaar. De Amerikaanse regering heeft de bevolking gewaarschuwd dat de situatie bijvoorbeeld de broodprijs dit jaar met een kleine 4 procent opdrijft en volgend jaar opnieuw.

Omdat de VS enorm veel graan produceren en ook Rusland en Australië kampen met droogte, is er kans op een herhaling van de stijging in voedselprijzen zoals in 2008 en 2010. Die ging destijds gepaard met onlusten in diverse landen.

Het waterpeil in de rivieren, zoals de Mississippi staat extreem laag. Daardoor heeft ook de scheepvaart het moeilijk, zodat die met minder vracht kan varen. Dit kan leiden tot hogere transportkosten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 augustus 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Hittegolf VS breekt alle records

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 augustus 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken