Bekijk het origineel

Colombia om de tafel met FARC

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Colombia om de tafel met FARC

3 minuten leestijd

BOGOTA – De conservatieve regering van Colombia en de linkse guerrillabeweging FARC zijn overeengekomen vredesonderhandelingen te beginnen om een eind te maken aan de guerrilla die in een halve eeuw aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost. Dat heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos gisteren in een televisietoespraak bekendgemaakt.

Santos noemde de overeenkomst een routekaart naar „een definitieve vrede.” De overeenkomst volgt op zes maanden van directe besprekingen in Cuba, waarbij vertegenwoordigers van Cuba en Noorwegen als bemiddelaar optraden. Santos maakte duidelijk dat het voorlopige akkoord geen staakt-het-vuren behelst, noch een vrijhaven voor de FARC in Colombia, zoals bij voorgaande vredesbesprekingen die in 2002 werden afgebroken.

De vredesonderhandelingen beginnen in de eerste helft van oktober in Oslo en worden vervolgens voortgezet in Havana, zei Santos. Hij klonk hoopvol en zei dat de hoofdpunten van het overleg zullen bestaan uit landbouwhervorming, teruggave van gestolen land, bestrijding van armoede en schadevergoeding aan slachtoffers.

Maar hij maakte ook duidelijk dat de regering geen duimbreed grondgebied zal afstaan. „Als er geen schot in zit, gaan we er gewoon niet mee door.” Hij voegde eraan toe dat „militaire operaties doorgaan, met dezelfde of opgevoerde intensiteit.”

FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverri bevestigde dat de guerrillabeweging met de Colombiaanse regering om de tafel gaat om te praten over vrede. De rebellenbeweging kondigde een eigen persconferentie aan in de Cubaanse hoofdstad Havana.

De Verenigde Staten en de Europese Unie reageerden gisteren positief op de aanstaande vredesonderhandelingen, die een einde moeten maken aan vijftig jaar strijd tussen regeringstroepen en de FARC.

De FARC begon in 1964 als een marxistische guerrilla van boeren. De beweging en het gebied dat ze beheerst, groeiden sterk in de jaren 70 en 80. Daarmee werd de FARC ook een drugsbende met enorme inkomsten die zich ook op ontvoeringen stortte.

De guerrillabeweging heeft de laatste jaren aanzienlijke tegenslagen gehad en zou nu nog zo’n 9000 strijders tellen. Colombia kent nog een kleinere linkse guerrillagroep: het ELN, dat 3000 strijders heeft. Volgens Santos wil het ELN eveneens de wapens neerleggen.

Het vorige vredesproces met de FARC liep in 2002 na drie jaar uit op een ramp. De beweging had van de toenmalige president Andres Pastrana in het zuiden een gebied ter grootte van Zwitserland gekregen waarin zij haar gang kon gaan. De FARC ging echter nooit akkoord met een staakt-het-vuren en ook aan afpersingen door ontvoeringen of cocaïnehandel kwam geen einde.


Colombia

President Colombia kondigt vredesonderhandelingen aan met FARC.

Overeenkomst moet volgens president leiden tot definitieve vrede.

Besprekingen beginnen eerste helft oktober in Noorse hoofdstad Oslo.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 2012

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Colombia om de tafel met FARC

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 2012

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken