Bekijk het origineel

Zuid-Korea gaat strijd aan met internetverslaving kinderen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zuid-Korea gaat strijd aan met internetverslaving kinderen

4 minuten leestijd

SEOUL (AP) – De Zuid-Koreaanse Park Jung In van 11 slaapt met haar smartphone in plaats van met een teddybeer. Zodra het scherm ’s ochtends oplicht omdat ze moet opstaan, pakt ze eerst haar bril en scrolt vervolgens door de tientallen ongelezen berichten van vriendjes.

Gedurende de dag heeft ze haar toestel altijd in de hand; als ze op school is, op de wc en ook op straat. Constant stuurt ze berichtjes. Ongeveer elk uur opent ze het programma waarmee ze haar digitale hamster voert.

„Ik word zenuwachtig als mijn batterij onder de 20 procent komt”, zegt Park terwijl ze friemelt aan haar telefoon ter grootte van een handpalm. „Ik word ook gestrest als ik te lang in een gebied zonder draadloos internet ben.”

In Zuid-Korea voorziet de overheid in hulpprogramma’s voor ongeveer 2 miljoen mensen die zich niet kunnen losrukken van computerspelletjes. Tot nu toe werden tieners zoals Park niet beschouwd als mogelijke verslaafden.

In Zuid-Korea en in andere delen van Azië werd een verslaving aan computerspellen lang geassocieerd met verstokte gamers die dagen achtereen spelen en niet meer naar school of hun werk gaan en geen contact meer hebben met familie of vrienden. In 2010 stierf in Zuid-Korea een drie maanden oude baby die maar één keer per dag te eten kreeg, omdat haar ouders te druk waren met onlinespellen.

Park speelt geen computerspellen en op school steekt ze met vertrouwen haar vinger op om vragen van de juf te beantwoorden. Ook kan ze goed met haar vriendjes overweg en heeft ze koken als hobby. En toch, ze haalt bij een verslavingstest acht rode vlaggetjes, genoeg om vast te stellen dat ze ongezond afhankelijk is van haar telefoon.

Park is geen uniek geval en de regering is dan ook bezorgd genoeg om vanaf volgend jaar verplicht te stellen dat kinderen van 3 tot 5 jaar het gebruik van apparaten en internet leren reguleren.

Parks obsessie met online zijn is een bijproduct van leven in een van de meest met internet verbonden maatschappijen ter wereld. In Zuid-Korea heeft 98 procent van de huishoudens breedbandinternet en bezit bijna twee derde van de bevolking een smartphone.

Verbonden zijn is het kenmerk van Zuid-Korea, een van de meest geavanceerde en rijkste landen van Azië. Vanaf 2015 zijn bijvoorbeeld alle schoolboeken digitaal en wordt het onderwijs ingericht op het gebruik van tabletcomputers.

Maar sommigen maken zich zorgen over de effecten die Zuid-Korea’s digitale wereld heeft op kinderen, de eerste generatie die onlinespellen op smartphones, tablet en andere apparaten speelt nog voordat ze kan lezen en schrijven.

Nieuwe mobiele apparaten die reageren op een aanraking van de vinger lijken kinderen onrustiger te maken en zorgen voor een gebrek aan empathie, zegt Kim Jun Hee, een peuterschoolleidster die acht maanden onderzoek deed naar veiligheid op internet en verslavingsonderwijs voor peuters.

„Baby’s liggen in een kinderwagen met een smartphonehouder. Kinderen zitten in het winkelwagentje naar films op een tabletcomputer te kijken”, zegt ze. „Ik werk al meer dan tien jaar in de kinderopvang, maar vergeleken met vroeger hebben kinderen veel meer moeite hun impulsen onder controle te houden.”

In Suwon, ten zuiden van Seoul, moeten leerlingen van onderwijzer Han Jeoung Hee hun smartphone inleveren wanneer ze ’s ochtends op school komen. „Kinderen vergeten hun lunch op te eten, worden compleet geabsorbeerd door hun smartphones en sommigen blijven tijdens gymles in het klaslokaal”, vertelt Han.

Zo’n 160.000 kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 zijn ver-slaafd aan internet op smartphones, tablets of pc’s. Zulke kinderen zijn blij als ze hun apparaten gebruiken, maar afgeleid en onrustig als dat niet het geval is. Soms eten ze niet of gaan niet naar de wc om maar door te kunnen spelen, aldus het Zuid-Koreaanse bureau voor de informatiemaatschappij NIA.

In Zuid-Korea zijn meer dan 2 miljoen mensen verslaafd aan hun smartphone. Zij gebruiken hem acht uur of meer per dag. Hun werk- en sociale leven lijdt ernstig onder hun verslaving, aldus het NIA. Sociale contacten spelen zich vooral online af.

Ook kunnen er fysieke klachten optreden door overmatig gebruik van smartphones. Internetverslaving wordt niet erkend als geestelijke stoornis, maar zou vooral een sociaal probleem zijn.

Inmiddels pleiten echter steeds meer artsen ervoor het wél als ziekte te erkennen.

Kleuterleidster Kim is het ermee eens dat jonge kinderen moeten worden onderwezen in het gebruik van internet. Smartphones zijn hun nieuwe speelgoed, aldus Kim. Ze vindt ook dat ouders meer betrokken moeten zijn op het onderwijs van hun kinderen. Op een kaartje heeft een 5-jarige meisje haar belofte voor de toekomst geschreven: „Ik beloof nog maar dertig minuten met mijn Nintendo te spelen. Papa belooft minder spelletjes op zijn telefoon te spelen en meer met mij te spelen.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 december 2012

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Zuid-Korea gaat strijd aan met internetverslaving kinderen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 december 2012

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken