Bekijk het origineel

Volgende patiënt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Volgende patiënt

4 minuten leestijd

Als ik (vrouw, 46) slaap op de linkerzijde geeft dat erge benauwdheid. Na rechtop zitten en veel urineren zakt het. Het elektrocardiogram was ooit goed. Volgens de huisarts zijn het maagklachten en moet ik omeprazol slikken. Maar ik heb nooit last van maagzuur en slaap op mijn rechterzijde wel goed. In de familie komen al jong veel hart- en vaatklachten voor. Kunnen klachten bij slapen op de linkerzijde wijzen op hartfalen?

U vermeldt in een toelichting dat u reageert naar aanleiding van een eerdere vraag over de slaaphouding (2 maart in deze rubriek). Het antwoord luidde toen dat de slaaphouding niet uitmaakt als je gezond bent, maar dat deze bij onder meer hartfalen wel een rol kan spelen. Dan is slapen op de rechterzijde beter.

U schrijft dat u benauwd raakt van slapen op de linkerzijde en vraagt of dit kan komen door hartfalen. Kortademigheid bij platliggen, soms bij slapen op de linkerzijde, kan inderdaad passen bij hartfalen. Oorzaak is een verminderde functie van de linkerhartkamer of een probleem met een van de hartkleppen. Deze kortademigheid wordt inderdaad minder bij rechtop zitten.

Gezien het feit dat bepaalde hartziekten ook in de familie voorkomen, adviseer ik u met de huisarts te overleggen voor nader onderzoek, met name echocardiografie van het hart. Naar mijn mening kan uw huisarts u het beste verwijzen naar een cardioloog.

C. A. den Uil, cardioloog i.o

Een kind dat met zijn hoofdje bonkt tegen het ledikant voordat het gaat slapen. Komt dat wel meer voor of alleen bij bepaalde kinderen?

Het komt zeker meer voor. Ongeveer 15 procent van alle kinderen vertoont dit gedrag. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes. Bij kleuters komt het amper nog voor. Soms gaat het gepaard met wiegen van het hele lichaam of met het maken van geluiden. De heftigheid kan sterk verschillen. De kinderen vertonen dit gedrag om te kunnen ontspannen en om in slaap te vallen. Sommige kinderen vertonen ook dit gedrag als ze wakker worden.

Het heeft niets te maken met een kind dat boos of gefrustreerd is. Dan gebeurt het bewust, terwijl hoofdbonken bij het slapen gaan vaak onbewust verloopt. Behandeling is niet nodig, het gaat vanzelf over. Spanningen kunnen er wel invloed op hebben: het tot rust brengen van het kind voor het naar bed gaan kan helpen tegen hoofdbonken. Samen een stukje rondlopen, voorlezen of wiegen, zingen of naar rustige muziek luisteren, kan helpen om het bonken te verminderen. Zou het kind zich pijn doen, dan zijn er beschermende maatregelen nodig: een beklede bedrand of tijdelijk slapen in een campingbedje.

J. P. Peters, huisarts

Als ik (man, 45) moe ben, merk ik dat ik soms niet meer zo scherp kan zien. Zou dat een teken zijn dat ik mogelijk een bril nodig heb, of is er een andere verklaring voor?

Het oog is een bijzonder orgaan. Het licht dat van buiten komt passeert achtereenvolgens traanvocht, hoornvlies, voorste oogkamer, pupil, lens, glasvocht en komt uiteindelijk op het netvlies. Deze genoemde elementen moeten allemaal goed werken om scherp te kunnen zien.

Het oog kan dichtbij en veraf zien. Dit kan door de lens in het oog. De lens kan zich bollen door het aanspannen van bepaalde spiertjes in het oog. Nu is het zo dat met het ouder worden het vermogen van de lens om te bollen langzaam afneemt. Bij de meeste mensen is dit vermogen rond het 45e levensjaar zo ver afgenomen dat een hulpmiddel nodig is. De meeste mensen hebben dan een leesbril nodig. Vaak merken mensen dat dit bij vermoeidheid meer nodig is. Immers, de oogspiertjes die de lens moeten laten bollen, doen het dan minder goed. Het is verstandig om een bezoek aan een opticien of een optometrist te brengen. Goede informatie is te vinden op de site oogartsen.nl, zoeken op accommodatie.

J. A. Spaan, huisarts

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 april 2013

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Volgende patiënt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 april 2013

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken