Bekijk het origineel

Pluk haar zet politie sneller op spoor

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pluk haar zet politie sneller op spoor

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP). De politie kan voortaan met forensisch onderzoek veel sneller achterhalen waar iemand in de voorgaande twee weken is geweest.

Tot voor kort moesten in een zogeheten isotopenonderzoek naast haren ook botten en tanden worden onderzocht. Dat kostte al snel zes maanden. Nu heeft de politie aan een pluk haar al voldoende voor de meest recente verblijfsinformatie en daarvan zijn de resultaten binnen twee weken bekend.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben dat gisteren bekendgemaakt. „Deze informatie kan essentieel zijn voor het onderzoek naar bijvoorbeeld de identiteit van een lichaam. Daarnaast kan de verklaring van een levend persoon over de meest recente verblijfplaatsen sneller worden nagetrokken”, legt een woordvoerster van het NFI uit.

Isotopen zijn heel kleine informatiedragers in het lichaam. Het zogenoemde isotopenonderzoek kan bijvoorbeeld worden ingezet wanneer iemands identiteit niet kan worden vastgesteld met behulp van DNA-onderzoek. Aan de hand van het isotopenonderzoek kan de politie te weten komen waar iemand vandaan komt of de laatste periode van zijn leven is geweest.

„De meest recente verblijfsinformatie wordt in haren, maar ook in huid- en bloedcellen, opgeslagen. We krijgen ze onder andere binnen via drinkwater en dat varieert per regio van isotoopsamenstelling”, verklaart de woordvoerster hoe de techniek werkt.

Haren zijn vooral interessant omdat die veel minder snel afbreken en dus langer bewaard blijven. Het NFI doet ook nog steeds onderzoek naar botten en tanden, omdat die meer informatie bevatten over iemand.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 2013

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Pluk haar zet politie sneller op spoor

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 2013

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken