Bekijk het origineel

Frankrijk belast huishoudens zwaarder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Frankrijk belast huishoudens zwaarder

2 minuten leestijd

PARIJS. De Franse regering wil het overheidstekort volgend jaar te lijf gaan met onder meer hogere belastingen voor huishoudens, terwijl het bedrijfsleven juist wordt ontzien. Dat blijkt uit begrotingsplannen die gisteren naar buiten zijn gebracht.

Lastenverzwaringen en een stevigere aanpak van belastingfraude moeten volgend jaar 3 miljard euro extra in het laatje brengen. Een btw-verhoging levert de Franse schatkist naar verwachting nog eens 6 miljard euro aan inkomsten op. Bedrijven profiteren van belastingvoordelen die bedoeld zijn om de concurrentiekracht van het land te vergroten.

Daarnaast wordt er voor 15 miljard euro in de overheidsuitgaven gesnoeid. Bij ministeries zullen volgens berichten in de Franse media ruim 13.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Daar staat echter tegenover dat er 11.000 nieuwe banen worden gecreëerd in het onderwijs en bij politie en justitie.

Ondanks de bezuinigingen en hogere opbrengsten komt het begrotingstekort in Frankrijk volgend jaar naar verwachting op 3,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is beter dan de verwachte 4,1 procent dit jaar, maar nog altijd boven de Europese norm van 3 procent. Voor die overschrijding heeft Parijs overigens toestemming gekregen van de Europese Commissie. De verwachting werd begin deze maand bijgesteld. Eerder werd nog uitgegaan van tekorten van 3,7 en 2,9 procent voor dit en komend jaar.

De Franse begroting is gebaseerd op een economische groei van 0,9 procent in 2014. Eerder ging Parijs voor volgend jaar nog uit van een groei van 1,2 procent. Voor dit jaar wordt een toename van het bbp met 0,1 procent voorspeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 september 2013

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Frankrijk belast huishoudens zwaarder

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 september 2013

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken