Bekijk het origineel

Peres maakt opwachting in Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Peres maakt opwachting in Nederland

2 minuten leestijd

DEN HAAG. Het oudste staatshoofd ter wereld is vanaf morgen in Nederland. De Israëlische president Shimon Peres (90) maakt de komende dagen zijn opwachting bij de koning, de premier en het parlement.

Hoewel de kritiek op Israël in Nederland de afgelopen decennia is toegenomen, blijft de band tussen beide landen warm. Dat blijkt alleen al uit het feit dat Peres het eerste buitenlandse staatshoofd is dat koning Willem Alexander officieel ontvangt.

Ook heeft de Israëlische president een onderhoud met premier Rutte. En hij spreekt het voltallige Nederlandse parlement toe – een eer die maar weinig buitenlandse gasten te beurt valt.

Nu hebben ook maar weinig buitenlandse gasten een vergelijkbare staat van dienst. Shimon Peres, geboren als Szymon Perski in Polen, bekleedde zo ongeveer alle hoge politieke functies die Israël rijk is.

In 1959 werd hij in de Knesset gekozen, waar hij tientallen jaren voor de Arbeidspartij zitting had. Tweemaal werd Peres premier van Israël. Eerst in 1984, toen hij het premierschap deelde met Yitzhak Shamir. Elf jaar later noodgedwongen, nadat Yitzhak Rabin op 4 november 1995 werd vermoord.

Ondanks zijn lange politieke loopbaan en ambities bleef Shimon Peres vaak de man op de achtergrond. Vooral in zijn bittere rivaliteit met Rabin bleek Peres steeds weer de verliezer.

Ondanks die positie zette Peres zich met hart en ziel voor zijn land in. Hij maakte talloze reizen naar het buitenland en stond aan de basis van gedurfde militaire programma’s, zoals de ontwikkeling van Israëls kernwapenarsenaal.

In 2007 werd Shimon Peres tot tiende president van Israël gekozen. Hoewel die functie vooral ceremonieel van aard is, heeft de hoogbejaarde achter de schermen de nodige invloed.

Het bezoek van de Israëlische president aan Nederland duurt tot en met woensdag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 september 2013

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Peres maakt opwachting in Nederland

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 september 2013

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken