Bekijk het origineel

De ene gebroken heup is de andere niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De ene gebroken heup is de andere niet

4 minuten leestijd

De koude periode komt er weer aan. Gladheid leidt dan gemakkelijk tot een valpartij. Meestal loopt zon incident goed af, maar soms breekt er een arm, een schouder of een heup. Over de gebroken heup gaat het in deze rubriek.

Ouderen hebben door botontkalking (osteoporose) brozere botten dan jongeren, waardoor ze bij een val sneller een breuk oplopen. In Nederland breken per jaar ongeveer 17.000 mensen hun heup, van wie er ongeveer 15.000 ouder zijn dan 55 jaar.

Bij een gebroken heup kan de patiënt niet meer op het been staan, is het been meestal verkort en naar buiten gedraaid. Bewegen van het gewricht doet pijn. Een röntgenfoto kan de breuk aan het licht brengen.

Grofweg twee categorieën worden er gehanteerd: een breuk door de heuphals en een breuk door het zogenaamde trochantermassief, het bot dat aan de buitenkant van de heup gevoeld kan worden.

Een patiënt met een gebroken heup wordt meestal geopereerd, behalve als de heupkop door de val over de heuphals is geschoven en dus verankerd zit. In dat laatste geval houdt de patiënt er na meestal zes weken, als de breuk genezen is, alleen een iets korter been aan over. Alle andere typen heupbreuken worden geopereerd. Dit gebeurt onder narcose of na een ruggenprik.

Bij deze ingrepen wordt er gestreefd naar het behoud van de eigen heupkop, zeker als het wat jongere patiënten betreft. Tijdens de operatie wordt het bot dan zo goed mogelijk op zijn plaats gezet en daarna vastgeschroefd.

Zo kan er bij een breuk door de heup- hals met een aantal schroeven worden gewerkt via een heel kleine snee in de huid. Er treedt dan heel weinig bloed- verlies op. De patiënt mag wel op het geopereerde been staan, maar dit een aantal weken niet volledig belasten.

Er kan ook één stevige heupschroef worden gebruikt die in een plaat glijdt, waarbij de plaat aan het bovenbeen wordt vastgeschroefd. Hierbij is de wond iets groter en treedt er ook wat meer bloedverlies op. Meestal mag de patiënt met deze zogenaamde DHS (dynamische heupschroef) het been wel volledig belasten.

Als een oudere patiënt de heuphals breekt, wordt er meestal gekozen voor een heupvervangende oplossing: een kop-halsprothese. Hierbij wordt de gebroken heupkop verwijderd en vervangen door een nieuwe metalen kop die vastzit aan een steel die in het bovenbeen wordt vastgezet. De steel kan worden verankerd met cement of hij moet ingroeien. Dat wil zeggen dat het eigen bot van de patiënt in het poreuze oppervlak van de prothesesteel moet groeien.

Bij dit type operatie wordt de heupkom niet vervangen, zoals bij een operatie vanwege slijtage wel gebeurt. Na de heupvervangende operatie mag de patiënt het been direct weer volledig belasten, wat voor de oudere patiënt zeker een voordeel is.

Bij de tweede categorie heupbreuken, die door het trochantermassief, blijft de heupkop in principe altijd gespaard. In dit geval wordt meestal een pen gebruikt die in het bovenbeen wordt geschoven via een kleine snee. Via een tweede snee wordt een schroef ingebracht die door de eerder ingebrachte pen gaat en het bot ter hoogte van de breuk op zijn plaats houdt. Dit is ook een minimaal invasieve ingreep die meestal met weinig bloedverlies gepaard gaat. De patiënt mag met deze pen het been ook weer direct volledig belasten.

Dr. A. K. Mostert, orthopedisch traumachirurg

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 november 2013

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

De ene gebroken heup is de andere niet

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 november 2013

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken