Aanslag legt vinger bij onrust Libanon
BEIROET. De aanslag bij de Iraanse ambassade in Beiroet wijst er opnieuw op hoezeer de spanningen in Libanon zijn opgelopen door de burgeroorlog in het buurland Syrië. De twee explosies bij de vertegenwoordiging van Iran kostten gisteren zeker 23 mensen het leven. Ongeveer 150 mensen raakten gewond.
De Abdullah Azzam Brigades, een in Libanon gevestigde tak van het terreurnetwerk al-Qaida, heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist. De soennitische groep dreigt met meer aanslagen.
In de Syrische burgeroorlog staat de Libanese sjiitische beweging Hezbollah evenals Iran achter het regime van president Bashar al-Assad. De beweging stuurt elke keer als de troepen van Assad hulp nodig hebben, duizenden aanhangers de grens over. Dat gebeurt tot verontwaardiging van soennitische groepen die achter de opstandelingen tegen het bewind van Assad staan. Alleen de herinnering aan de verschrikkingen van de burgeroorlog die van 1975 tot 1990 in Libanon woedde, belemmert sjiieten en soennieten om de strijd met elkaar aan te gaan.
Ook de vlucht van duizenden Syriërs naar Libanon heeft de spanningen in het land versterkt. In het land met ruim 4 miljoen inwoners wonen inmiddels naar schatting 1 miljoen Syrische vluchtelingen. Zij worden niet in kampen opgevangen, maar moeten bij particulieren of elders onderdak zien te vinden.
Volgens de Iraanse ambassadeur in Libanon is de cultureel attaché van de ambassade een van de doden van de explosies van gisteren. Hij zei dat Israël achter de aanslag zat, maar dat land heeft dat direct tegengesproken. Veiligheidsfunctionarissen zeiden dat de ontploffingen werden veroorzaakt door een zelfmoordactie. Daarbij is mogelijk ook een auto gebruikt. Meerdere gebouwen in de buurt liepen schade op.
De Abdullah Azzam Brigades eisen dat Iran zijn militairen uit Syrië terugtrekt. Verder wil de groepering dat de Libanese regering haar gedetineerde leden onmiddellijk vrijlaat.
De terreurbeweging heeft eerder aanslagen tegen Israëlische doelen gepleegd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 november 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 november 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's