Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Pap dus, warme pap

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pap dus, warme pap

7 minuten leestijd

De dagen worden korter en kouder. Hét seizoen voor voedsel waar je warm van wordt. Zelfgemaakte toetjes waar de damp van afslaat, bijvoorbeeld. Met melk als basis.

Pap dus, warme pap. Veel meer dan een pannetje melk en wat griesmeel, havermout, grutjes of eventueel custardpoeder hoeft er niet aan te pas te komen. Op het vuur, een paar minuten goed opletten en roeren en klaar. Traditioneel, qua smaak weinig opzienbarend misschien, maar op zijn tijd heel lekker, voedzaam bovendien. Een probaat middel om een kleumerig decembergevoel te verdrijven.

Dat geldt trouwens ook voor zelfgemaakte chocolademelk en koffie met een dikke laag opgeklopte melk. Alleen al bij de gedachte eraan zou je er zin in krijgen.

Het recept is wat bewerkelijker dan de genoemde toetjes, met extra geur en smaak. En meer kleur, door de toevoeging van eidooiers. Gebruik een rondkorrelige rijstsoort: arborio of een andere risottorijst. Met dessert- of paprijst moet het ook wel lukken. Het verschil met langkorrelige soorten: de rondkorrelige zuigen zich, terwijl ze rondzwemmen in de hete melk, helemaal vol en worden daardoor prettig mollig.

Net als bij het maken van risotto moet je er continu bij blijven om te roeren en beetje bij beetje de melk aan de rijstmassa toe te voegen. De vraag dringt zich op of er iets onherstelbaars gebeurt als je de rijst in één keer aan de melk toevoegt en minder roert. De proef op de som genomen. Conclusie: de lompere methode levert een wat grover resultaat op. Eerder rijstebrij dan een rijsttoetje. Prima te eten, maar anders. Gewoner.

Rijstebrij volgens de plonsmethode: Breng een liter melk aan de kook, voeg 150 gram paprijst en een mespunt zout toe en laat ongeveer twintig minuten koken. Een paar keer roeren is wel aan te bevelen: de rijstkorrels hebben de neiging naar de bodem te zakken en daaraan vast te plakken. Strooi er aan tafel naar smaak (bruine basterd)suiker over. Of eet het met stroop.


Rijsttoetje

Ingrediënten

- 1 l melk

- 100 ml water

- kaneelstokje

- sliert citroenschil (alleen het geel)

- 2 el roomboter

- flinke snuf zout

- 100 g paprijst

- 2 eidooiers

- 50 g kristalsuiker

- kaneelpoeder

Bereiding

Houd een bodempje melk apart en breng de rest in een pan tegen de kook aan.

Breng in een andere pan –met dikke bodem– 100 ml water met het zout, de boter, de citroenschil en het kaneelstokje aan de kook. Voeg de rijst toe, roer alles om met een houten lepel en laat een paar minuten borrelen tot het water grotendeels is opgenomen.

Zet de pan op het kleinste pitje. Leg er eventueel een vlamverdeler onder. Schep of schenk ongeveer twee juslepels hete melk bij de rijst. Roer om. Als de rijst begint droog te vallen is het tijd om weer twee lepels melk toe te voegen. Ga zo door tot de hete melk op is. Vis na ongeveer 20 minuten de citroenschil en het kaneelstokje uit de pan.

Roer tijdens het hele proces (afhankelijk van de rijstsoort 25-35 minuten) heel regelmatig in de brij, daarbij met de lepel alle ‘hoekjes’ van de pan meenemend. Om aankoeken te voorkomen.

Klop de eidooiers los in het bodempje koude melk, roer door de rijstmassa. Laat alles nog een minuut of 5 op laag vuur zachtjes bubbelen tot de melk tot vla gebonden is. Haal de pan van het vuur. Breng de rijstmassa op smaak met suiker. Met de voorgeschreven hoeveelheid wordt het vrij zoet. Gebruik eventueel minder.

Eet dit toetje warm (niet heet). Leg er om velvorming te voorkomen tot gebruik een stukje huishoudfolie op. Serveer in schaaltjes. Stuif er voor het mooi nog een waasje kaneelpoeder over.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 december 2013

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Pap dus, warme pap

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 december 2013

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken