Bekijk het origineel

Wijngaard

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wijngaard

4 minuten leestijd

„Want de wijngaard des Heeren der heirscharen is het huis Israëls, en de mannen van Juda zijn een plant Zijner verlustigingen; en Hij heeft gewacht naar recht, maar zie, het is schurftigheid; naar gerechtigheid, maar zie, het is geschreeuw.Jes. 5:7

Als een middeleeuwse troubadour horen wij Jesaja een lied zingen in opdracht van zijn Zender. God stelt alle mogelijke middelen in werking om zondaren te bereiken, toen en vandaag. Door Zijn Woord komt Hij. „Nu zal ik mijn Beminde een lied van mijn Liefste zingen van Zijn wijngaard.” Een Wijngaardenier als geen ander! Liefdevol en teer besteedt de Wijngaardenier alle zorg aan Zijn wijngaard. In vruchtbare grond, ommuurd, met edele wijnstokken werkt de Wijngaardenier, zelfs wordt er een wijnbak uitgehouwen.

Wij kunnen die Wijngaardenier goed begrijpen, alles gedaan en dan verwachtend uitzien naar rijpe druiven, goede vruchten! Maar: majeur wordt mineur. Die schitterende, zorgvuldig bewerkte wijngaard brengt stinkende vruchten voort. Wij worden betrokken in het geding om de wijngaard. „Wat is er meer te doen aan Mijn wijngaard, hetwelk Ik aan hem niet gedaan heb? Waarom heb Ik verwacht, dat hij goede druiven voortbrengen zou, en hij heeft stinkende druiven voortgebracht?” Aanklagende woorden! Wel een wijngaard zorgvuldig en liefdevol aangelegd en klaargemaakt. Geen vruchten voor de trouwe Verbondsgod als de Landman.

Alles heeft de Heere aan Zijn volk ten koste gelegd. Het is vrij verkozen boven andere volken. Niet omdat het beter was, maar uit vrije gunst. Uitgeleid uit Egypte uit het diensthuis van de slavernij en gebracht in het Beloofde Land. Een heerlijk en goed land, beloofd, en ook gegeven. Het volk behoort Hem toe, het is Zijn verkozen volk. Het was Zijn vreugde om voor die wijngaard te zorgen.

Wij trekken de lijn door. Door Gods onbegrijpelijke verkiezing komt het Woord tot u en jou. Daar vraagt niemand om, daar heeft niemand recht op. Integendeel, alles is verzondigd. Het is wat wel is genoemd: de ”brede” verkiezing. Tot vijanden van Hem komt Hij met Zijn Woord. Begrijpt u dat? Is Gods zorg weleens onderwerp van uw overdenking? Het Woord waarmee Hij tot mij komt en waardoor Hij zegt wie ik ben, of ik dat geloof of niet. Gods Geest, Die door het Woord mij tegenkomt op mijn levensweg en zegt: Goddeloze, uit u geen vrucht in der eeuwigheid! Dat raakt mijn hart, dat raakt mijn leven.

Als God tot u komt met Zijn Woord zijn dat woorden van oordeel en schuld, maar ook beloften van zaligheid en vergeving voor hen die in hun zonden en ellenden tot Hem zich ter genezing wenden. De Heere komt tot u en mij en vraagt: Nu dan, wat is er meer te doen aan Mijn wijngaard, hetwelk Ik aan hem niet gedaan heb? Wat moet u zeggen? Heeft de Heere niet betoond dat Hij een God wil zijn Die uit genade naar u omzag? Hij besteedt door Zijn Woord nog steeds Zijn uiterste zorg aan u. Hij maakt Zijn tedere zorg en liefde voor Zijn wijngaard kenbaar. Welke vruchten vindt Hij in uw leven?

Goede vruchten blijken in uw levenswandel, maar evengoed stinkende vruchten. Wrange vruchten biedt Juda aan God aan als dank voor al Zijn onbaatzuchtige liefde. Goede vruchten worden zichtbaar alleen in een leven dicht bij de Heere, een leven dat door het geloof gericht is op Christus de Middelaar. In Hem zijn leven en zaligheid in de grootste nood. Zijn Persoon en Zijn werk, is dat de hartslag van uw leven? Wat ik moet missen, Hem toch niet! Ook al is het nog zo klein – Hij gaf zo veel zorg, het liefste wat Hij had: Zijn Zoon. Hem heb ik lief, omdat Hij mij eerst heeft liefgehad.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juli 2014

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Wijngaard

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juli 2014

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken