Bekijk het origineel

Kwart rechercheurs staat DNA niet af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kwart rechercheurs staat DNA niet af

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP). Ongeveer een kwart van de forensisch rechercheurs in Nederland heeft geen DNA afgestaan voor de eliminatiedatabank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Een woordvoerder van de nationale politie bevestigde gisteren berichtgeving daarover in de kranten van de Persdienst.

De databank van het NFI is bedoeld om sporen van politiemensen op een plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Daardoor verlopen onderzoeken over het algemeen sneller. Van de 1250 forensisch rechercheurs hebben er ongeveer 950 hun DNA afgestaan.

„We kunnen mensen niet dwingen, het gebeurt op basis van vrijwilligheid”, aldus een woordvoerder van de politie gisteren. „Maar we stimuleren het wel.” Agenten die hun DNA niet afstaan, hebben vaak principiële bezwaren.

Het aantal forensische rechercheurs dat hun DNA afstaat, is wel gestegen. In mei 2012 zat er van 589 medewerkers van de forensische opsporing DNA in de databank. Het gaat daarbij niet alleen om rechercheurs, maar ook om schoonmaak- en onderhoudspersoneel dat werkzaam is in ruimtes waar wordt gewerkt met sporenmateriaal en DNA.

Destijds bleek ook al dat de ‘eliminatiedatabank’ er niet voor niets is. Er werden 55 matches gevonden met DNA-profielen van veronderstelde dadersporen uit zaken uit het verleden. Ook in nieuwe zaken komen af en toe besmettingen aan het licht.

Onnodig vervolgonderzoek kan zo worden voorkomen. Als een match wordt gevonden met een van de medewerkers, wordt de oorzaak daarvan geanalyseerd om herhaling te voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 februari 2015

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kwart rechercheurs staat DNA niet af

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 februari 2015

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken