Bekijk het origineel

Koninklijk kort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Koninklijk kort

2 minuten leestijd

Stadhouders van Oranje voor een jaar terug in Berlijn

Bronzen beeldjes van de vijf Oranjestadhouders hebben vorige week het Koninklijk Huisarchief in Den Haag verlaten om een jaar lang te verblijven in de Humboldt-Box in Berlijn. Dat is de tentoonstellingsruimte bij het in herbouw zijnde Berliner Schloss. De beeldjes (van 50 cm hoog) werden in 1907 in Berlijn gegoten als replica’s van standbeelden, die tot de Tweede Wereldoorlog bij het stadsslot hebben gestaan. Van de oorspronkelijke beelden is alleen prins Maurits overgebleven (hoewel licht beschadigd). De minibeeldjes werden door keizer Wilhelm II cadeau gedaan aan de Nederlandse koningin Wilhelmina. De tentoonstelling van de replica’s vindt plaats op initiatief van de Nederlandse Oranjeliefhebber en Berlijnkenner David Hakkenberg uit Apeldoorn. Die pleitte er onlangs in het Duitse tijdschrift Extrablatt voor om alle standbeelden weer op ware grootte terug te plaatsen bij het stadsslot, als dat in 2019 wordt opgeleverd.

Standbeeld voor Juliana in Ottawa onthuld

In de marge van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Canada is in Ottawa een standbeeld van koningin Juliana onthuld. Het standbeeld herinnert aan haar verblijf in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het beeld toont een zittende prinses Juliana met de in Canada geboren prinses Margriet op schoot. De koning en koningin waren niet bij de onthulling.

Oranjehuiskenner Bert van Nieuwenhuizen is blij met het initiatief in Canada. Hij schreef een boek over Juliana waarin hij veel aandacht besteedt aan haar verblijf in Canada. Hij pleit al een paar jaar voor de oprichting van een officieel standbeeld voor koningin Juliana in Nederland, zoals er bijvoorbeeld ook een voor koningin Wilhelmina bij Paleis Noordeinde staat.

Agenda

- Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen van maandag 1 juni tot en met woensdag 3 juni een officieel bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika. Het koninklijk paar bezoekt Washington, Grand Rapids (dinsdag) en Chicago (dinsdagavond en woensdag).

- Prinses Beatrix opent op zaterdag 6 juni de kunstmanifestatie Symposion Gorinchem 2015. Na de officiële opening zal prinses Beatrix enkele exposities bezichtigen. De expositie toont abstract-geometrische en constructivistische kunstwerken van ruim 170 Nederlandse kunstenaars en is te zien in Gorinchem en buurgemeenten Leerdam en Woudrichem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juni 2015

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Koninklijk kort

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juni 2015

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken