Bekijk het origineel

Groei in eurozone zakt iets terug

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Groei in eurozone zakt iets terug

2 minuten leestijd

LUXEMBURG. De economieën van de eurolanden zijn in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De vooruitgang was iets minder sterk dan in het eerste kwartaal. Toen werd een plus van 0,4 procent gemeten. Een en ander blijkt uit cijfers die Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, gisteren publiceerde.

In de hele Europese Unie werd een groei van 0,4 procent gemeten. Spanje, Zweden en Letland waren vorig kwartaal de uitblinkers. Zij zagen hun economie met 1 tot 1,2 procent groeien. Griekenland zat ook in de kopgroep, met een plus van 0,8 procent. Die verrassende groei werd donderdag al bekendgemaakt.

De situatie is minder rooskleurig in Finland. Daar kromp de economie voor het vierde kwartaal op rij. De Finse economie gaat al sinds 2012 vrijwel onafgebroken achteruit. Finland is het enige land in de EU met krimp.

De Franse economie stagneerde vorig kwartaal op het niveau van de eerste drie maanden van dit jaar. De kleinste groei werd gemeten in Nederland, Oostenrijk en Roemenië. Daar werd de economie 0,1 procent groter.

Vorige maand is het leven in bijna alle eurolanden duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder. Alleen in Griekenland, Cyprus en Litouwen gingen de prijzen verder omlaag. Eerder dit jaar daalden de prijzen in meerdere eurolanden. Aan die trend lijkt echter een einde te zijn gekomen. In de hele eurozone bleef de inflatie stabiel op 0,2 procent. Daarmee ligt de geldontwaarding nog ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 augustus 2015

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Groei in eurozone zakt iets terug

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 augustus 2015

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken