Bekijk het origineel

Koopkracht stijgt harder dan nettoloon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Koopkracht stijgt harder dan nettoloon

2 minuten leestijd

DEN HAAG. De eerste loonstrookjes van 2016 dienen zich deze week aan. Voor de meeste huishoudens stijgt dit jaar de koopkracht, maar volgens het Nibud is de winst vaak groter dan het loonstrookje doet vermoeden.

De meeste huishoudens gaan er als gevolg van het kabinetsbeleid volgens het budgetinstituut veel meer op vooruit dan het loonstrookje laat zien. „Zo hebben de stijging van de kinderbijslag, het verhoogde kindgebonden budget en de verhoogde inkomensafhankelijke combinatiekorting een hoger besteedbaar inkomen als gevolg, wat niet te zien is op het loonstrookje”, aldus een woordvoerster vandaag.

Om een beeld te geven van de effecten voor huishoudens publiceerde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vandaag een actuele koopkrachtberekening voor honderd voorbeeldhuishoudens.

De berekeningen van het Nibud bevestigen wat al eerder bekend was: vooral tweeverdieners gaan er fors op vooruit, voor alleenverdieners is de winst meer bescheiden. Zo ziet een tweeverdienersgezin met kinderen met een brutogezinsinkomen van circa 55.000 euro de koopkracht tot 181 euro per maand stijgen. Voor een vergelijkbaar kostwinnersgezin bedraagt de koopkrachtstijging circa 40 euro.

Ook de koopkracht voor gepensioneerden met wat meer aanvullend pensioen ziet er minder positief uit. Zij gaan er tot 35 euro per maand op achteruit. Mensen in de bijstand moeten het doen met een kleine koopkrachtstijging: zij hebben per maand volgens het Nibud maximaal 17 euro meer te besteden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 januari 2016

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Koopkracht stijgt harder dan nettoloon

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 januari 2016

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken