Bekijk het origineel

Armenië: Oorlog dreigt rond Nagorno-Karabach

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Armenië: Oorlog dreigt rond Nagorno-Karabach

2 minuten leestijd

BAKOE. Het bloedvergieten rond Nagorno-Karabach dreigt te ontaarden in een oorlog. Daarvoor waarschuwde gisteren de Armeense president, nu de wapenstilstand die Azerbeidzjan eenzijdig rond de etnisch Armeense enclave heeft afgekondigd niet in daden lijkt te worden omgezet.

Azerbeidzjan meldde gisteravond het verlies van drie manschappen. Daartegenover staan zware verliezen die het Azerbeidzjaanse leger de Armeense troepen heeft toegebracht, beweert het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie. Volgens Azerbeidzjan blijven de Armeniërs stellingen en dorpen in de vuurlinie bestoken en moet Bakoe wel antwoorden.

Armenië noemt de bewering van Bakoe dat het Azerbeidzjaanse leger 170 Armeense militairen heeft gedood en 12 pantserwagens heeft uitgeschakeld, een product van de „losgeslagen verbeeldingskracht” van de vijand.

Volgens Armenië blijft Azerbeidzjan plaatsen in Nagorno-Karabach bombarderen, hoewel het land zondag verklaarde de wapens neer te leggen.

Azerbeidzjan ziet Nagorno-Karabach als bezet gebied en wil het weer in handen krijgen. Armenië is niet bereid de regio op te geven. Armenië telt 3 miljoen inwoners en is oosters-orthodox. Azerbeidzjan telt zo’n 10 miljoen inwoners en is islamitisch.

De aangewezen mogendheid om de partijen tot elkaar te brengen is Moskou. Het land onderhoudt betrekkingen met zowel Armenië als Azerbeidzjan.

Complicerende factor is dat ook Turkije een rol speelt in het conflict. Ankara verkeert op voet van oorlog met Armenië, maar onderhoudt warme banden met Azerbeidzjan. De Turkse president Racip Erdogan beloofde zondag Azerbeidzjan „tot het einde” te steunen.

De angst is dat het conflict tot nieuwe confrontaties tussen Rusland en Turkije zal leiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 april 2016

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Armenië: Oorlog dreigt rond Nagorno-Karabach

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 april 2016

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken