Bekijk het origineel

Helft ouders baby niet getrouwd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Helft ouders baby niet getrouwd

2 minuten leestijd

DEN HAAG. Bijna de helft van de baby’s die in Nederland worden geboren heeft ouders die niet getrouwd zijn met elkaar. In 2014 en vorig jaar gold dat voor ruim vier op de tien (44 procent) baby’s.

Bij eerstgeborenen ligt het percentage nog iets hoger (52 procent), zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. Ouders met een geregistreerd partnerschap tellen voor het CBS als getrouwd.

In de meeste gevallen heeft de vader het kind voor of direct na de geboorte erkend. Bij negen van de tien pasgeborenen was de (wettelijke) vader bekend.

De provincie Groningen telt de meeste gemeenten met baby’s zonder getrouwde ouders (net boven 40 procent). In Staphorst en Urk worden de meeste kinderen (90 procent) binnen een huwelijk geboren.

Vanaf eind jaren negentig nam het aantal baby’s met ongetrouwde ouders flink toe, maar de laatste jaren is die stijging minder groot. Vorig jaar zijn er in ons land zo’n 170.000 kinderen geboren. In ruim 75.000 gevallen waren de ouders niet gehuwd.

Van een op de tien in 2015 buiten het huwelijk geboren baby’s was begin dit jaar geen vader bekend in het bevolkingsregister. Bij een deel van de kinderen zal de vader waarschijnlijk onbekend blijven.

Relatie- en gezinstherapeut Rien Geluk zegt dat die kinderen in een „minder stabiele” situatie opgroeien. „Als je vader je niet heeft erkend of niet bereikbaar is, mis je iemand van wie je zorg ontvangt en aan wie je je kunt spiegelen. Dat gemis heeft een negatieve invloed op je zelfvertrouwen.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 mei 2016

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Helft ouders baby niet getrouwd

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 mei 2016

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken