Bekijk het origineel

Marijke ontfermt zich over lammetjes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Marijke ontfermt zich over lammetjes

2 minuten leestijd

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en de lammetjes dartelen in de wei. Lente! Voor Marijke Keijzer is het de mooiste tijd van het jaar.

De 18-jarige Voorthuizense hielp de afgelopen maanden tientallen schapen bij het lammeren. „Ik leg het schaap eerst op de grond. Met één hand zoek ik de pootjes van het lam. Die trek ik naar buiten. Dan zoek ik met mijn andere hand het kopje. Met een schoenlepelbeweging wip ik het lammetje dan zo naar buiten.”

Daarna gaat de bevlogen studente melkveehouderij meteen op zoek naar een eventuele nummer twee. Want de meeste schapen zijn drachtig van twee of drie lammeren. Soms is dit werk afzien. Een van de eerste keren in januari kan ze zich nog goed herinneren. Het was vroeg in de ochtend en er lag sneeuw. „Met ijskoude en rode handen ga je net zolang door totdat het lam is geboren.”

Iedere keer weer geniet Marijke als ze een levend dier op de wereld helpt. Dan zorgt ze ervoor dat de lammeren zo snel mogelijk een slok biest –de eerste moedermelk– binnenkrijgen. Dat verschaft de dieren voldoende afweerstoffen. Want de kleintjes moeten direct op hun eigen pootjes kunnen staan.

Ook over de verschoppelingen ontfermt Marijke zich. De zogenoemde leblammeren rennen op haar af als ze de schuur met pasgeboren lammetjes binnenstapt. De kraamkamer, noemt ze het zelf. De dieren hier kunnen niet bij de moeder blijven. Ze zijn verstoten, of het ooilam geeft niet genoeg melk voor al haar jongen.

Marijke geeft ze de fles. En dat voelt goed. „Zonder mij zouden ze het niet redden. Ik ben de ‘moeder’ van die dieren. Nu hebben ze weer toekomst.”

De boerin in opleiding koos niet van de ene op de andere dag voor dit werk. Al als klein meisje was ze altijd op de boerderij te vinden. Inmiddels zit ze in het tweede jaar van een werk-leeropleiding op het Groenhorst College in Barneveld en werkt ze bij schapenboer Van de Bor aan de Wencopperweg in Kootwijkerbroek. Dit bedrijf houdt zo’n 1600 schapen, die dit jaar samen goed zijn voor 950 lammetjes. Inmiddels zijn er zo’n 800 geboren. Een krappe honderd hadden daarbij de hulp van Marijke nodig.

>>puntuit.nl/lentelam voor een video en meer foto’s.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 maart 2017

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Marijke ontfermt zich over lammetjes

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 maart 2017

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken