Bekijk het origineel

Groei in VS, VK en Frankrijk valt lager uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Groei in VS, VK en Frankrijk valt lager uit

2 minuten leestijd

WASHINGTON. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal minder hard gegroeid dan verwacht, blijkt uit een eerste raming. Ook het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk meldden gisteren tegenvallende groeicijfers.

De Amerikaanse economie, de grootste van de wereld, groeide in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,7 procent op jaarbasis. Economen rekenden in doorsnee op een groei van 1 procent, na een expansie van 2,1 procent in het vierde kwartaal vorig jaar. De expansie werd gedrukt doordat de consumentenbestedingen minder hard toenamen dan werd aangenomen.

In Groot-Brittannië zwakte de groei af tot 0,3 procent, van 0,7 procent een kwartaal eerder. Economen rekenden door de bank genomen op een groei van 0,4 procent. Vooral bij de voor dit land belangrijke dienstensector ging de handrem er stevig op. De groei kwam daar uit op 0,3 procent, het laagste niveau sinds begin 2015. De Britse economie begint de effecten te voelen van de gedaalde waarde van het Britse pond sinds het brexitreferendum in juni en van hogere oliekosten.

De Franse economie is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van de laatste periode van 2016, blijkt uit een eerste raming. Daarmee is ook het groeitempo van de op een na grootste economie van de eurozone afgezwakt. In het vierde kwartaal nam het bruto binnenlands product (bbp) nog met een herziene 0,5 procent toe. Eerder was een groei van 0,4 procent gemeld. Met name de export zakte afgelopen kwartaal flink in, terwijl de invoer juist sterk aantrok.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 april 2017

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Groei in VS, VK en Frankrijk valt lager uit

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 april 2017

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken