Bekijk het origineel

Minder Nederlandse export naar Britten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minder Nederlandse export naar Britten

3 minuten leestijd

De export van Nederlandse producten naar Groot-Brittannië daalde in 2018 met 170 miljoen euro. Dat heeft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

In totaal exporteerde Nederland vorig jaar nog steeds voor 20,2 miljard euro naar de overzeese buren, wat overeenkomt met 7,3 procent van de totale export. Hiermee komt Groot-Brittannië op de derde plaats van afzetlanden, na Duitsland en België.

Het exportbelang naar het Verenigd Koninkrijk neemt al langer af. Aan het begin van deze eeuw ging het om circa 10 procent van de totale export vanuit Nederland. In 2017 was dat aandeel geslonken naar 7,8 procent.

Tegenover de daling van de export naar Groot-Brittannië staat een totale toename van de Nederlandse export van 5,6 procent. Vijf procent daarvan gaat naar landen binnen de Europese Unie.

Nederland is na Duitsland, de Verenigde Staten en China de vierde leverancier van goederen aan het Verenigd Koninkrijk. Nederland exporteerde in 2018 voor circa 3,9 miljard euro aan agrarische producten naar Groot-Brittannië, 67 miljoen euro minder dan het jaar daarvoor. De export van olie en gas nam vorig jaar af met 79 miljoen euro ten opzichte van 2017. Tegenover deze dalingen nam de uitvoer van computers en medicijnen toe met bij elkaar ruim 200 miljoen euro.

Brexit

De dalende export naar het Verenigd Koninkrijk komt mogelijk doordat bedrijven rekening houden met de aanstaande brexit, en daardoor hun aandacht gaan richten op andere afzetmarkten.

De invloed die de brexit zal hebben op de export hangt af van de toekomstige relatie. In het meest ongunstige scenario zullen importtarieven en hoge handelskosten gaan gelden. In een Kamerbrief van maart 2018 schatte minister Schouten de daling van de agrarische productiewaarde in de periode tot 2025 op grofweg 2 procent. Dat komt neer op circa 500 miljoen euro. Ook gaf ze in deze brief aan dat de brexit grote gevolgen kan hebben voor de visserij. Momenteel haalt eenderde van de Nederlandse vissers 50 procent van hun inkomsten uit Britse wateren. Onzeker is of ze mogen blijven vissen in deze wateren.

De brexit zal de Nederlandse economie niet alleen geld kosten door dalende export. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat en het akkoord dat daarvoor klaarligt niet aanvaardt, kost dat Nederland in 2019 en 2020 1,6 miljard euro. Dat becijferde de Algemene Rekenkamer eind vorig jaar. Nederland moet dan bijdragen aan de compensatie voor de wegvallende afdracht van het Verenigd Koninkrijk aan de Europese Unie. Ook zonder de brexit stijgen de Nederlandse afdrachten aan de EU op langere termijn, maar deze toename wordt dan groter. In het geval van een vertrek van Groot-Brittannië zal Nederland vanaf 2026 ongeveer 2,5 tot 3,0 miljard euro per jaar extra moeten afdragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 2019

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Minder Nederlandse export naar Britten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 2019

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken