De afkoker herontdekt
Eetvoorkeuren komen en gaan, bij mij in ieder geval. Er was een periode waarin er vaak rijst of pasta op het menu stond. Maar de laatste jaren kook ik juist weer veel gerechten op basis van aardappels. Daarbij beperkte ik me tot rassen die na het koken stevig blijven. Zogenaamde afkokers ging ik uit de weg: te papperig, te ingewikkeld. Tot ik met pureeplannen in het achterhoofd weer eens een zak eigenheimers aanschafte – uitdagingen zijn er om aangegaan te worden. Sindsdien ben ik om. Zo’n aardappel die gemakkelijk uit elkaar valt is echt ideaal voor een smeuïge stamppot of puree.
Boerenkool is een wintergroente die min of meer standaard in stamppotten wordt verwerkt. Ik maakte er een contrastrijke ovenschotel mee. De boerenkool zorgt voor beet en een stevige, iets bittere smaak. De vleeslaag is hartig en sauzig. De luchtige, romige puree bovenop wordt in de oven extra lekker door het krokante korstje.
Voor deze ovenschotel gebruikte ik een restje hachee (zie het recept in RDMagazine van 27-1). Geen hachee over? Maak dan een hartige vleeslaag op basis van gehakt. Pel en snipper een ui. Bak die glazig in wat boter of olie. Voeg 300 tot 400 g rundergehakt, 1 el kerriepoeder en royaal peper en zout toe. Bak alles al omscheppend een minuut of 10 tot het gehakt gaar is.
Ovenschotel met boerenkool
Ingrediënten (voor 4-5 personen): 1-1,2 kg aardappels (bijvoorbeeld eigenheimers), 1 kleine knolselderij, nootmuskaat, 600-800 g boerenkool, mosterd, azijn, restje hachee (of gehakt klaargemaakt zoals hierboven beschreven), geraspte kaas, paneermeel, boter of olie, melk.
Bereiding:
1. Schil en was de aardappels. Snijd grote exemplaren doormidden. Snijd de knolselderij in dikke plakken. Schil die plakken, was ze en snijd ze in grote stukken. Doe de aardappelen en de knolselderij in een grote pan met daarin een laagje water. Strooi er zout naar smaak over. Kook aardappelen en knolselderij in 20-25 minuten gaar. Giet ze af, vang het kookwater op. Zet de pan weer op het vuur. Stamp de aardappelen en de knolselderij fijn. Maak er vervolgens een smeuïge puree van met behulp van het opgevangen kookwater en/of hete melk en een klontje boter. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
2. Verhit in een grote koekenpan, braadpan of wok een klontje boter of een scheutje olie. Voeg de boerenkool toe. Roerbak de groente 5-10 minuten. Roer er een volle eetlepel mosterd, een scheutje azijn en peper en zout naar smaak door.
3. Schep de geroerbakte boerenkool op de bodem van een grote ovenschaal. Verdeel er de hachee (of het gehakt) gelijkmatig over. Schep de puree hier bovenop. Strijk de bovenkant glad met een lepel. Meng in een schaaltje een paar eetlepels paneermeel en een paar eetlepels geraspte kaas door elkaar. Bestrooi de puree daarmee. Verdeel kleine vlokjes boter over de bovenkant van de schotel.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de ovenschaal in de oven tot het gerecht door en door heet en de bovenkant knapperig en bruin is. Reken op ongeveer 30 minuten als de lagen nog warm zijn. Wie zo’n schotel een dag van tevoren maakt moet op minstens 45 minuten rekenen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 februari 2024
Reformatorisch Dagblad | 60 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 februari 2024
Reformatorisch Dagblad | 60 Pagina's