Bekijk het origineel

Participatiemaatschappij ReVeNu officieel gestart

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Participatiemaatschappij ReVeNu officieel gestart

3 minuten leestijd

Eindelijk is het zover. De Stichting Administratiekantoor ReVenU is officieel gestart. Op 11 oktober jl. werden bij notarissen mr. D.C. Goes en mr. W. van Leussen te Molenaarsgraaf de noodzakelijke handtekeningen gezet, waardoor de Reformatorische participatiemaatschappij van start kan gaan.

Het is inmiddels ruim anderhalf jaar geleden dat een enquête in het RMU- Kontakt aangaf dat er een flinke belangstelling bestond voor een participatiemaatschappij binnen de gereformeerde gezindte. De argumenten liggen immers voor de hand. Voortaan kunnen beleggers er van op aan dat met hun geld geen aktiviteiten worden gesteund die in strijd zijn met bijbelse principes. Is dat niet heel belangrijk? We zijn immers verantwoordelijk voor het omgaan met de ons toebetrouwde middelen? Daarnaast wil ReVenU financieel deelnemen in bedrijven van jongeren of ouderen, die rekening houden met de door ons gehanteerde principes. Dat wil niet zeggen dat iedere (aspirant)ondernemer die het principeel met ons eens is nu ook zomaar over geld kan beschikken. Door deskundigen zal eerst een onderzoek plaats vinden naar de financiële haalbaarheid van de plannen.

Daarnaast dient er vertrouwen te zijn in de managements-kapaciteiten van de aanvrager. Kort gezegd; wij nemen alleen deel in kansrijke objekten, omdat we werken met andermans geld. Uiteraard zijn nooit alle risiko's uit te sluiten, omdat ondernemen nu eenmaal het aanvaarden van risiko's inhoudt, maar de kriteria die wij hebben opgesteld geven ons de mogelijkheden dat in de toekomst een goed rendement wordt behaald.

Werkgelegenheid

Er is, naast het bieden van mogelijkheden om verantwoord te beleggen, nog een, niet minder belangrijk, argument om een participatiemaatschappij te stichten. We weten allemaal dat het voor de werknemers uit onze achterban in de toekomst niet eenvoudiger wordt. Met name denk ik daarbij aan Europa 1992, dat snel dichterbij komt. Dat zal o.a., tengevolge hebben dat de konkurrentie scherp zal toenemen. De industrie zal moeten investeren in kostbare apparatuur. Om daarvan de kosten te drukken moeten investeringen zo intensief mogeüjk worden gebruikt. Als ze op zaterdag en zondag stilstaan kost dat geld. Vandaar het verschijnen van steeds meer flexibele arbeid. Het Hgt zeer voor de hand dat steeds meer werknemers zal worden gevraagd zo nodig op zondag te vwllen werken; dat geldt niet alleen voor de industrie, maar ook voor de detailhandel. De beruchte meubelzondagen zijn er een voorbeeld van. Het mede door de participatiemaatschappij mogelijk maken van het starten en uitbreiden van bedrijven die zich laten leiden door bijbelse normen kan ook het aantal verantwoorde arbeidsplaatsen uitbreiden.

Welkom

De RMU en de VRCL hebben inmiddels hun waardering en vertrouwen uitgesproken in dit initiatief en zijn bestuurlijk aanwezig in ReVenU. Het dageüjks bestuur ziet er als volgt uit: H. van Asselt (voorzitter); L.J. Ruijgrok (tweede voorzitter); ir. A. van den Heuvel (sekretaris); J. Mijnders (penningmeester).

Wij hopen dat u, na op de beurs Wegwijs de RMU stand te hebben bezocht, u ook de stand van ReVenU met een bezoek wilt vereren. Wij lich­ ten u graag nader in.

L.J. Ruijgrok

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1990

RMU Contact | 20 Pagina's

Participatiemaatschappij ReVeNu officieel gestart

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1990

RMU Contact | 20 Pagina's

PDF Bekijken