Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Lekkere hapjes bij een drankje

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Lekkere hapjes bij een drankje

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Borrelhapjes zijn per definitie koude of warme hapjes die zonder moeite in een keer in de mond kunnen verdwijnen. Vooral een verjaardag of een feestelijke bijeenkomst zijn juiste gelegenheden om voor de dag te komen met een vrolijk opgemaakte schotel met verschillende hapjes in een uitgebreid smaakpalet en een harmonie van kleur. In de receptenrubriek deze keer een aantal tips.

Gevulde tomaatjes
1 ei
4 tomaten
50 g kwark
sap van 1/2 citroen
1 kleine appel
1 augurkje
zout
peper
worcestershiresauce
paprikapoeder

Kook het ei in 10 minuten hard en prak het fijn. Was de tomaten en snijd de kapjes eraf. Hol ze met een theelepel uit. Roer de kwark uit met citroensap en meng de geschilde, geraspte appel, de in zeer kleine stukjes gesneden augurk en het fijngeprakte ei hierdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en de kruiderij. Vul de tomaten met dit mengsel en versier ze met wat paprikapoeder.

Engels kaasdip
1 dl koffieroom
1 dl sherry
250 g geraspte jonge Goudse kaas
10 g maizena
3 eetlepels melk
3 eetlepels fijngehakte peterselie
vers gemalen peper
1 paprika
2 stengels bleekselderij
bloemkoolroosjes

Vermeng koffieroom met sherry en verwarm dit. Roer de kaas erdoor en blijf roeren tot de kaas is gesmolten. Meng de maizena aan met melk en bind de saus hiermee. Breng de saus op smaak met peper en roer de peterselie erdoor. Houd de saus warm op een réchaud. Dip de in stukjes gesneden en gewassen groenten in de saus.

Tartaarballetjes in sour cream
1 ui
100 g champignons
300 g tartaar
1 ei
zout
peper
1 theelepel paprikapoeder
ketjap
worcestershiresauce
50 g boter
1 bekertje sour cream
1 eetlepel bloem
1 theelepel paprikapoeder

Snipper de ui en snijd de gewassen champignons in plakjes. Meng de tartaar met de helft van de ui, ei, zout en de kruiderij. Vorm er balletjes van en bak deze in de hete boter aan alle kanten mooi bruin. Schep ze uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal. Fruit de rest van de ui in de boter en bak de champignons enkele minuten mee. Voeg ½ dl. water toe. Meng de sour cream met de bloem en roer dit door het vocht. Breng de saus op smaak met paprikapoeder en schenk hem over de balletjes.

Kaaskapers
120 g boter
150 g geraspte oude kaas
150 g bloem
¾ dl melk
selderijzout
peper
2 druppels worcestershiresauce

Roer de boter zacht. Meng 100 g kaas erdoor. Roer vervolgens afwisselend gezeefde bloem en melk erdoor. Breng het deeg met de kruiderij op smaak. Strijk het uit tot een vierkante lap. Snijd hiervan vierkantjes van 7 bij 7 cm en snijd deze daarna diagonaalsgewijs in tweeën zodat er driehoekjes ontstaan. Leg deze op enige afstand van elkaar op een beboterd bakblik. Bak de koekjes middenin een op 225° C voorverwarmde oven in 10 minuten gaar. Bestrooi ze met de rest van de geraspte kaas en bak ze bij 175° C in 10 minuten krokant.

Uit: „Jaargetijden op schaal", uitgave van het Nederlands Zuivelbureau.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 februari 1984

Terdege | 56 Pagina's

Lekkere hapjes bij een drankje

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 februari 1984

Terdege | 56 Pagina's