Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Stevige Hollandse pot met een apart tintje

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Stevige Hollandse pot met een apart tintje

3 minuten leestijd

<br />

Rode kool, een typisch Nederlandse groente afkomstig uit de Noordhollandse koolstreek, is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. Deze koolsoort is vanwege zijn structuur voor velen moeilijk te verteren. Rode kool is niet alleen als hoofdgerecht goed te consumeren, ook in de rauwe salade smaakt het uitstekend. Dit is een stevig winters menu dat als nagerecht niet veel meer behoeft dan bijvoorbeeld een salade van citrusvruchten of een frisse vruchtenyoghurt.

Varkenskarbonade met roomsaus
4 schouderkarbonades
zout
peper
mosterd
bloem
75 g boter
1 ui
2 eetlepels wijnazijn
½ dl bouillon van ¼ bouillontablet
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 laurierblaadje
gekneusde jeneverbessen
⅛ l slagroom
1 eetlepel bloem
citroensap

Wrijf de karbonades in met zout en peper en bestrijk ze aan beide kanten met mosterd. Wentel ze vervolgens door bloem. Bak de karbonades aan beide kanten goudbruin in de helft van de hete boter en neem ze uit de pan. Fruit in de rest van de boter de gesnipperde ui goudgeel. Roer er azijn, bouillon, peterselie, laurierblad en jeneverbessen door.

Leg de karbonades terug in de pan en laat ze nog even zachtjes sudderen tot ze gaar zijn. Schik ze op een schotel en houd ze warm. Zeef de saus en breng deze aan de kook. Roer de room glad met de bloem, doe enkele lepels van het hete vocht erbij en schenk het geheel onder voortdurend roeren terug in de pan. Laat dit even doorkoken. Breng de saus op smaak met enkele druppels citroensap en schenk de saus over de karbonades.

Maasdammer rösti
2 uien
50 g boter
1 kg aardappelen
zout
150 g Maasdammer kaas

Snipper de uien en fruit ze in de helft van de boter goudgeel. Schil de aardappelen, was ze, rasp ze op een grove rasp en strooi er wat zout over. Meng de uien erdoor en druk het mengsel met de bolle kant van een lepel aan. Bak op een niet te hoog vuur in ongeveer 20 minuten de onderkant van de rösti bruin en zorg dat de bovenkant glazig ziet.

Laat de rösti op een deksel glijden, doe de rest van de boter in de pan en bak de andere kant goudbruin. Leg de rösti in een ovenvaste schotel en dek hem af met kaas. Plaats hem onder de grill totdat de kaas gesmolten en goudgeel is.

Rode kool met sour cream
500 g rode kool
1 ui
80 g rozijnen
sap van 1 citroen
40 g boter
3 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 bekertje sour cream
½ theelepel kaneel
zout

Snijd de kool fijn en was ze. Stoof de kool met gesnipperde ui, rozijnen, citroensap, boter, zout, laurierblaadjes en kruidnagels in 1½ dl water gaar. Serveer de sour cream, bestrooid met kaneel apart bij de rode kool.

Fruits à la maison
2 grapefruits
2 sinaasappelen
60 g suiker
½ dl sherry
20 g boter
250 g kwark

Schil de grapefruits, ontvel de partjes en snijd ze in stukjes. Doe dit eveneens bij de sinaasappelen. Leg de stukjes fruit in een ovenvaste schaal en strooi er de helft van de suiker over. Giet de sherry erover en verdeel de vlokjes boter over de vruchten.

Zet de schaal ongeveer 15 minuten middenin een op 225° voorverwarmde oven. Serveer dit warme gerecht met ijskoude kwark die met de rest van de suiker is uitgeroerd.

Uit: „Jaargetijden op schaal", uitgave van het Nederlands Zuivelbureau.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 maart 1984

Terdege | 60 Pagina's

Stevige Hollandse pot met een apart tintje

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 maart 1984

Terdege | 60 Pagina's

PDF Bekijken