Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Een smakelijk gerecht voor iedere fijnproever

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Een smakelijk gerecht voor iedere fijnproever

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Iedere „snoeper" vindtin dit menu wel iets van z'n gading. Voor visliefhebbers is er een mosselschelp, voor personen met een wat kruidige inslag de kaasrol, voor mensen die het in het midden houden tussen zoet en zuur is er een selderij-hamsalade.

Mosselschelp
1 bekertje sour cream
1 eetlepel tomatenpuree
scheutje Cognac
paprikapoeder
zout
4 slablaadjes
2 schijven ananas
100 g gekookte mosselen

Vermeng de sour cream met tomatenpuree, Cognac, paprikapoeder en zout. Bedek vier schelpen met een gewassen en uitgelekt blaadje sla. Leg hierop een halve schijf ananas en verdeel de mosselen over de schelpen. Bedek ze met de saus.

Kaasrol
100 g Mon Chou of Cessibon
100 g geraspte kaas
25 g boter
25 g walnoten
1 eetlepel Cognac
peper
½ eetlepel gehakte peterselie
½ eetlepel geknipt bieslook

Klop met de mixer Mon Chou of Cessibon, geraspte kaas en boter tot een glad mengsel. Hak de walnoten in grove stukjes en meng deze met Cognac, peper, peterselie en bieslook door het kaasmengsel. Maak er een rol van en pak deze in aluminiumfolie. Laat de rol op een koud plaats opstijven en snijd hem in plakjes. Serveer er roggebrood en crackers bij.

Selderij-hamsalade
1 kleine selderijknol met blad van 400 g
sap van ½ citroen
200 g ham in 2 plakken
1 grote friszure appel
1 bekertje sour cream
zout
peper
paprikapoeder
kerrie

Snijd de selderijknol in plakken, schil en was ze en snijd ze in hele dunne reepjes. Besprenkel ze met wat citroensap. Snijd ham en appel in kleine blokjes en vermeng deze laatste direct met citroensap. Roer de sour cream glad met zout en de kruiderij. Schep deze saus door de overige ingrediënten. Garneer de salade met wat fijngehakt selderijblad.

Kaasgalantine
250 g mager varkensvlees
100 g geraspte oude kaas
zout
peper
vleeskruiden
worcestershiresauce
tabasco
2 eieren
scheutje Cognac
paneermeel
100 g gesneden vet spek

voor de aspic
6 blaadjes witte gelatine
¼ l bouillon van ½ bouillontablet
2 eiwitten
½ dl citroensap of witte wijn
zout
peper

voor de garnering
1 hard gekookt ei
augurkjes
peterselie
kappertjes

Maal het vlees, vermeng het met geraspte kaas, zout, de kruiderij, eieren. Cognac en zoveel paneermeel tot een stevige massa is verkregen. Leg op een natgemaakt servet de plakjes spek iets over elkaar heen tot ongeveer 10 cm bij 8 cm.

Strijk hierover een laag van het vleesmengsel uit. Breng daarop weer een laagje spek aan en dan de rest van de vleesfarce. Rol het geheel vervolgens goed op. Bind het servet stevig om de rol - in het midden niet te vast - en laat de rol ongeveer 2 uur met servet en al in ruim water koken met een bord op de bodem van de pan.

Neem de vleesrol uit de pan en pers hem 10 uur tussen twee plankjes met een zwaar gewicht. Verwijder het servet. Snijd de rol in dunne plakjes en zet deze tegen elkaar aan. Bestrijk de rol met aspic en garneer de galantine met partjes hard gekookt ei, augurkjes, peterselie, kappertjes en een rand van gehakte aspic.

Aspic
Week de gelatine in ruim koud water. Breng de onvette bouillon met eiwitten al roerend tegen de kook aan en houd deze 10 minuten tegen de kook. Zeef de bouillon door een natte theedoek, voeg de goed uitgeknepen gelatine toe en vervolgens citroensap of wijn en zout en peper naar smaak.

Laat de gelei afkoelen tot hij nog juist vloeibaar is. Bestrijk de gelatine ermee. Laat de rest koud worden en snijd deze met twee messen tot kleine kristallen voor garnering.

Schotse koffie
2 eierdooiers
1 eetlepel honing
4 eetlepels whisky
4 eetlepels room
koffie voor 4 kopjes

Klop de eierdooiers met honing. Roer whisky en room erdoor. Doe het mengsel in voorverwarmde glazen of kopjes en giet de hete koffie erop.

Uit: „Jaargetijden op schaal", uitgave van liet Nederlands Zuivelbureau.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 maart 1984

Terdege | 60 Pagina's

Een smakelijk gerecht voor iedere fijnproever

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 maart 1984

Terdege | 60 Pagina's