Deeg boetseren: een goedkopen en inspirerende hobby
<br />
Nu we tegenwoordig ons brood niet meer zelf bakken dreigen we ook de eigenschappen van deeg te vergeten. Deeg is namelijk erg soepel en daardoor kan er heel goed mee geboetseerd worden. Dat is niet alleen leuk maar ook economisch: deeg is veel goedkoper dan klei en je kunt het zelf maken. Meel (3 kopjes), zout (1 kopje), water (1-1V2 kopje), en wat glycerine (1 theelepel) door elkaar mengen en klaar is het deeg. Na het bakken kan een deegfiguur beschilderd en gevernist worden.
Voor het boetseren van deeg bestaan allerlei technieken; wie meer wil weten over deze deegzaken kan er eens een boekje over aanschaffen. Pien Lemstra heeft namelijk diverse boekjes over dit onderwerp geschreven, met vele voorbeelden en tips uit de praktijk.
Aan de slag
De boekjes zijn erg duidelijk van opzet. Na een korte inleiding volgt een opsomming van gereedschappen. Denk nu niet datje daarvoor meteen naar een gespecialiseerde zaak moet hollen om dingen aan te schaffen die je nooit meer gebruikt; vrijwel alle zaken die nodig zijn bij het boetseren staan thuis ergens in de kast. Wie heeft er nou geen broodplank, vork, schaar, mesjes of potlood bij de hand? Om leuke stempels in het deeg te krijgen kunnen heel goed spijkers en dergelijke gebruikt worden. Kortom, wie eens wat wil proberen met deeg kan eigenlijk zo aan de slag.
Ook de gevorderde deegboetseerder hoeft deze boekjes niet aan de kant te leggen, want Pien Lemstra laat ook zien welke materialen zoal gecombineerd kunnen worden met deeg. Dat blijken er heel wat te zijn: knikkers, kralen, stukjes glas, kruiden, droogbloemen, kantjes en lintjes. Wie de slag te pakken heeft kan de mooiste werkstukken fabriceren. Belangrijk is natuurlijk het beschilderen van het eindprodukt, want dat geeft tenslotte de,,finishing touch". Het is dan ook geen wonder dat aan dit aspect in de boekjes veel aandacht wordt besteed. Tijdens het werken met deeg ontdek je steeds meer mogelijkheden. Pien Lemstra schrijft datzemet,,deegogen" gaat kijken: ze ziet mooie vormen op schilderijen, poppen, iconen, gave appels en afgekloven appels. Zelfs een liedje brengt haar op een boetseeridee.
Boekjes
,, Poppendracht in deeg'' gaat in op het maken van deegpoppen in vele soorten en maten: poppen uit Nederland, uit andere landen, poppen om neer te zetten en om op te hangen. In,,Beeldig deeg" komt het maken van kransen, boompjes, mandjes, kralen, geboorteminiaturen en nog veel meer aan de orde.
,, Kinderfeest in deeg'' is een deegboekje voor kinderen van alle leeftijden, voor kleuters van drie en vier jaar maar ook voor tieners van dertien of veertien. Met of zonder hulp van moeder, onderwijzer, leidster enz. kunnen de kinderen aan de slag om leuke figuurtjes te maken, potjes en schilderijtjes, dieren en letters, ja zelfs een poppenhuisinrichting. „Deeg boetseren" is het nieuwste boekje van Pien Lemstra in de deegserie. Het heeft als ondertitel ,,Nieuwe ideeën en technieken". Nieuwzijno.a. de combinaties van deeg met andere materialen. Verder staan in dit boekje vele originele werkstukken: appels en eieren, beesten en kleding. Alle boekjes zijn ruim voorzien van foto's, waarvan enkele in kleur, en tekeningen. Helaas is de prij s van de boekjes aan de hoge kant.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 november 1984
Terdege | 64 Pagina's