Bekijk het origineel

Meer weten over... honing

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer weten over... honing

4 minuten leestijd

Er zijn maar weinig mensen te vinden die niet van honing houden. In bijna elk land ter wereld wordt het gegeten. Niet alleen vanwege de versterkende, geneeskrachtige werking, die sommigen eraan toe schrijven. Maar ook en vooral omdat de smaak zo wordt gewaardeerd. In de Rooms-Katholieke kerk was het in de eerste eeuwen van onze jaartelling gebruikelijk om pasgeboren kinderen gewijde melk en honing te geven. Melk en honing vormden toch immers het zoetste en voortreffelijkste voedsel, dat door de natuur zelf was gemaakt? De honing was een symbool voor de eeuwigheid, omdat de honing tevens bederfwereld was. In de tijd van Alexander de Grote wist men ook van die bederfwerende eigenschappen van honing. Het werd gebruikt om lichamen te balsemen.

Honingdauw
Honing wordt gemaakt door bijen. De bijen verzamelen nectar uit bloeiende planten. Er worden door de bij speeksel, mierezuur en enzymen aan toegevoegd. Ook de planten zorgen voor toevoeging van enzymen. Echter, niet alle honing is afkomstig uit de nectar van bloeiende planten. In bepaalde streken verzamelen de bijen honingdauw in plaats van de nectar. Honingdauw zijn de vloeibare uitwerpselen van blad- en schildluizen. Deze uitwerpselen bevatten veel suiker. (Daarom kunnen de bladeren van planten met luis ook zo kleven!) Eén bijenvolk bij een imker in onze streken kan per jaar voor wel 13 kg honing zorgen. De hoeveelheid is echter niet elk jaar gelijk. Dit is onder meer afhankelijk van de conditie van het bijenvolk, van de bloemsoort die de nectar geeft en van het weer. In Nederland wordt meer honing gegeten dan de bijen hier maken. Er wordt daarom veel honing geïmporteerd (bijvoorbeeld uit Rusland).

In de Middeleeuwen voorzagen bijen de mens niet alleen van voedsel en drank (mede), maar ook van licht. De waskaars is de voorloper van de vetkaars. Mede is een wijn, die van honing werd gemaakt. Het was een wereldberoemde drank. Tegenwoordig zijn er bepaalde firma's in Zuid-Engeland die opnieuw mede bereiden, volgens eeuwenoude recepten. Honing bestaat voor ± 70% uit,,gesplitste" en voorzo'n 10% uit,,ongesplitste" suiker. Ongeveer 9% is water en 1 % bestaat uit andere bestanddelen. Het leeuwedeel van deze andere bestanddelen zijn mineralen die veelvuldig in andere levensmiddelen voorkomen, zoals kalium, natrium en fosfor.

Verontreinigd
In Nederland zijn de volgende honingsoorten volop te koop: bloemenhoning, fruithoning, koolzaadhoning, klaverhoning, boekweithoning, lindehoning en heidehoning. Bloemenhoning is honing die afkomstig is van verschillende bloemen. Fruithoning wordt door de bijen in het voorjaar van fruitbioesem gemaakt. Deze honing kristalliseert snel. Heidehoning daarentegen kristalliseert niet. Bij het,, winnen" van de honing blijkt deze altijd verontreinigd met stuifmeelkorrels. Aan de hand hiervan kan worden bepaald van welke bloemen de honing afkomstigis. De herkomstaanduiding (heide-, linde-, enzovoort) betekent niet, dat de honing uitsluitend afkomstig is van deze plant. Volgens de warenwet is het voldoende als de honing daar hoofdzakelijk uit verkregen is. De bloemsoort waarvan de honing afkomstig is, bepaalt de smaak van de honing. Honing kan op verschillende manieren worden,,gewonnen" . De honing die in raten wordt verkocht, heet ,,raathoning". Deze raten zijn door de bijen zelf gemaakt. ,,Brokhoning" is honing die slechts enkele brokken door de bijen zelf gemaakte raten hoeft te bevatten. Er mag ook honing uit kunstraten aan zijn toegevoegd.

Fabricage
,,Lekhoning" is honing die uit (kunst)raten is gelekt. Deze zeer gangbare,, slingerhoning" wordt verkregen door de (kunst)raten te centrifugeren. Dit levert uiteraard meer honing op dan wanneer men de raten slechts uit laat lekken. Door de raten samen te persen en eventueel licht te verwarmen verkrijgt men ,,pershoning". Pershoning en slingerhoningzijn goedkopere honingsoorten. In de pershoning kan nog bijenwas zijn achtergebleven. Dit is onschadelijk. Deze bakkershoning of industriehoning wordt veel gebruikt in de koekfabricage.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 oktober 1985

Terdege | 64 Pagina's

Meer weten over... honing

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 oktober 1985

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken