Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Wintergroente-variaties

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Wintergroente-variaties

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Sommige mensen maken de maaltijd altijd op dezelfde wijze klaar. Wat variatie kan echter geen kwaad, een groente smaakt er soms verrassend anders door. Hier treft u wat voorbeelden aan voor groente-anders, met de sauzen die erbij kunnen worden geserveerd.

Rodekoolsalade met appel
slasaus A
Halve ui, 250 gr. rodekool
250 gr. appels
Maak de slasaus en roer de kleingesneden ui erdoor. Schaaf de schoongemaakte kool heel fijn op een komkommerschaaf. Vermeng de kool met de saus. Stamp er goed in met een houten lepel en laat de salade ± 45 minuten staan. Stamp nu en dan de salade nog eens door. Rasp de appels en schep ze door de salade.

Variaties:
Vermeng de rodekoolsalade met:
• blokjes knolselderij en plakjes banaan
• klcingesneden gember en gare sperziebonen
• reepjes groene paprika
• karwijzaad.

Gebakken knolselderij
2 kleine selderij knollen
zout, peper
40 gr. margarine
(geraspte kaas, peterselie)
Snijd de selderij knollen in dunne plakken van ± Vs cm dikte, schil en was ze. Bestrooi de plakken met peper en zout. Laat de margarine lichtbruin worden en bak hierin de plakken knolselderij lichtbruin en gaar in ± 10 minuten. Bestrooi desgewenst de plakken met geraspte kaas en gewassen en kleingesneden peterselie. Gebakken knolselderij kan als broodbeleg èn als tweede groente bij de warme maaltijd gegeven worden.

Gesmoorde knolselderij
2 selderijknollen, zout
25 gr. margarine
Maak de knolselderij schoon, was en snijd hem zoals in het vorige recept is beschreven. Smelt de margarine en schep de knolselderij met wat zout er door. Stoof de knolselderij in 15 minuten gaar. Bind zonodig het vocht met wat aangemengde bloem.

Andijviesalade met biet of tomaat
slasaus A,a
± 250 gr. andijvie
250 gr. gekookte biet of tomaten
stukje ui
Maak de slasaus. Maak de andijvie schoon, was hem en snijd hem heel fijn, was nog een keer en laat de groente uitlekken. Stroop de bieten en snijd ze in blokjes of reepjes of snijd de gewassen tomaten in plakken. Rasp een stukje ui zeer fijn. Meng alle bestanddelen door de slasaus. Vermeng deze salade eens met afgekoelde, niet te gaar gekookte witte of bruine bonen of blokjes gekookte aardappel en geef er per persoon een dikke plak ham bij, dan heeft u een complete maaltijd.

Variaties:
Vermeng de kleingesneden andijvie met:
• blokjes appel
• schijven sinaasappel en blokjes even gekookte knolselderij
• blokjes even gekookte knolselderij, blokjes tomaat en plakjes radijs
• blokjes appel, geraspte gekookte biet en zilveruitjes
• in smalle ringen gesneden prei en heel even gekookte roosjes bloemkool.

A — vinaigrettesaus
Roer 1 theelepel mosterd, wat zout en peper en een mespunt suiker met 1 eetlepel azijn tot een papje en vermeng dit vervolgens met 2 eetlepels olie.

B — yoghurtslasaus
Vermeng enige eetlepels (magere) yoghurt met wat citroensap of azijn, zout en peper. Vermeng kant en klaar gekochte mayonaise eens met yoghurt of magere kwark waardoor de saus luchtiger en minder vet en machtig wordt.

Variaties voor slasauzen
Deze basissauzen kunt u variëren door een keuze uit de volgende toevoegingen:
a fijngemaakt hardgekookt ei
b kleingesneden augurkjes
c gesnipperd uitje
d teentje fijngesneden knoflook
e geraspte mierikswortel of mierikswortelpoeder
f (tomatenpuree),tomatenketchup
g paprikapoeder
h kerrie

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 februari 1987

Terdege | 64 Pagina's

Wintergroente-variaties

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 februari 1987

Terdege | 64 Pagina's