Bekijk het origineel

Hoe kun je 'tranende ogen' tegengaan?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoe kun je 'tranende ogen' tegengaan?

5 minuten leestijd

<br />

Onlangs kreeg Ik een brief van een Terdegelezer die veel last heeft van altijd maar natte ogen en daar veel hinder van ondervindt in de dagelijkse omgang met mensen. Een overvloedige tranenloop, al of niet onder invloed van emoties, is inderdaad een bijzonder vervelende aandoening, die vooral ,,60-plussers" treft. Een veelvuldig gebruik van de zakdoek is nodig om de ogen enigszins droogte houden. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden tot behandeling, uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Er zijn namelijk verschillende oorzaken van overvloedige tranende ogen.

Ruitewisser
Onder normale omstandigheden wordt er continu traanvocht geproduceerd door de traanklier, die net boven het oog in de oogkas is gelegen. Het traanvocht zorgt ervoor, dat het hoornvlies van het oog niet uitdroogt. Hetbovenooglid fungeert hierbij als ruitewisser die de vers aangevoerde traanvloeistof over het oog veegt en tegelijk ook het hoornvlies schoonveegt van stofjes en vuiltjes. De afvoer van tranen geschiedt via de traankanaalfles, de traanzak en de traanbuis, die ten slotte in de neus uitmondt. Normaliter zijn we ons niet bewust van de voortdurende traanvochtstroom over het oog. We krijgen alleen dan klachten van tranende ogen, als de traanproduktie sterk verhoogd wordt (zoals dat het geval is bij emoties), waarbij de overigens normaal functionerende afvoer tekortschiet, zodat we gaan huilen, of als bij een normale traanproduktie de afvoer belemmerd is. Er moet dus een evenwicht zijn tussen aanmaak en afvoer, anders ontstaan er of te droge of te natte ogen.

Droge ogen
Een onvoldoende produktie van traanvocht leidt tot een slechte conditie van het hoomvlies. Dit geeft klachten van pijnlijke en branderige ogen. Soms is er tegelijk sprake van een verminderde speekselproduktie waarbij zich dan klachten van een droge mond en moeilijk slikken voordoen. Deze combinatie van te geringe traan- en speekselproduktie zien we nogal eens bij vrouwelijke reumapatiënten. De aandoening staat bekend als de ziekte van Sjörgen. Een echt afdoende behandeling is er niet. Voor de te droge ogen worden ,,kunsttranen" gebruikt, waarmee de ogen zeer frequent (om de twet uur) gedruppeld moeten worden.

Prikkeling
Maar terug naar de vraag van de briefschrijver, die juist last heeft van het tegenovergestelde, namelijk te natte ogen. De oorzaak hiervan kan gelegen zijn in een prikkeling van het bindvlies van het oog (het „oogwit") door bijvoorbeeld een ooghaar, die tijdens het knipperen alsmaar over het oog krast, of er kan een ontsteking in het spel zijn of een vorm van allergie (denkt u maar aan hooikoorts). In het overgrote deel van overvloedige tranenloop berusten de klachten echter op een gestoorde traanafvoer. De afvoerkanaaltjes kunnen verstopt zijn door een ontsteking. Bij druk op de neus bij de ooghoek komt er dan soms etter tevoorschijn uit de traanpunt, die gemakkelijk te zien is als u voor de spiegel staat en het onderste ooglid iets naar buiten en beneden trekt. Zo'n ontsteking kan behandeld worden met penicillinedruppeltjes.

Overstromen
De traanpunt (ook in het bovenooglid zit er één, maar die is voor de afvoer minder belangrijk) moet precies aansluiten tegen de oogbol, anders wordt de traanpunt niet meer in de tranenzee gedompeld, met als gevolg dat de afvoer niet meer goed kan functioneren en de ogen,, overstromen". Deze situatie doet zich met name voor bij oudere mensen, wanneer het onderooglid niet meer mooi elastisch is en daardoor enigszins naar beneden en buiten zakt. De verslapping van het weefsel wordt overigens in de hand gewerkt door veel wrijven met de zakdoek. Een chirurgische ingreep (door oogarts of plastisch chirurg) aan het ooglid kan de klachten doen verdwijnen. Zoals gezegd kunnen de afvoerkanaaltjes verstopt zijn door een ontsteking. Soms geeft dit aanleiding tot vorming van littekenweefsel met als gevolg een blijvende belemmering in de afvoer. Zo leveren tegenwoordig ook verkeersongevallen waarbij het onderooglid wordt verscheurd, veel,,blijvende traners" op. Een minutieuze reconstructie door een plastisch chirurg vlak na het ongeval is belangrijk om latere klachten te voorkomen. Als er toch een vernauwing optreedt ten gevolge van littekenweefsel is het mogelijk een buisje in te brengen tussen ooghoek en de neusholte (de prothese van Jones).

Baby's
Ten slotte zien we bij pasgeboren baby's weleens een aangeboren vernauwing van het afvoersysteem. Enkele weken na de geboorte krijgt het kind dan last van tranende ogen. Het voorzichtig prikken met een sonde (door de oogarts) kan dit probleem verhelpen. Theoretisch zouden klachten van een tranend oog ook nog verbeterd kunnen worden door remming van de traanproduktie met bijvoorbeeld medicijnen. Helaas werken dit soort medicamenten niet alleen op de traanproduktie, maar ook op andere klieren, zodat de bijwerkingen nogal vervelend zijn. Het middel is dan haast erger dan de kwaal. Ook kan de werking van de traanklier uitgeschakeld worden door het doorsnijden van de toevoerende zenuwtak, maar dan bestaat weer het risico, dat het oog te droog wordt. Als u dus last hebt van een overvloedige tranenloop, is het aan te raden een oogarts te raadplegen, aangezien er best behandelingsmogelijkheden zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 juli 1987

Terdege | 60 Pagina's

Hoe kun je 'tranende ogen' tegengaan?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 juli 1987

Terdege | 60 Pagina's

PDF Bekijken