Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Maïs en kiwi, niet meer apart

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Maïs en kiwi, niet meer apart

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Steeds weer koni je in de winkel groenten en vruchten tegen die je niet kent. Het boekje "Bijzondere groenten en vruchten" moest tenminste al aangevuld worden. De geheel herziene uitgave biedt informatie over de allernieuwste exoten, terwijl de 'oude' gegevens zijn aangevuld en/of gewijzigd. Niet iedereen zal even geïnteresseerd zijn in de voedingswaarde van carambola en de bereiding van de ramboetan. Daarom op deze pagina wat gangbare produkten.

Suikermaïs
Een jonge consumptiemaïs, waarvan de suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel. De kolven moeten wit of lichtgeel van kleur zijn: te donkere kolven zijn vaak te hard. Verse kolven zijn slechts enkele dagen in de koelkast houdbaar. Al naar gelang de 'leeftijd' zijn de maïskolven in 7-20 minuten gaar.

Maïsragoüt
4 ontvelde tomaten
1 groene paprika
1 gesnipperde ui
250 g pittige kaas
250 g maïskorrels (gaar)
60 g boter, 3 eetl. bloem
zout, peper, suiker 
Halve theel. worcestersaus
scheutje room
Fruit de ui en de paprika in de boter. Roer de bloem erdoor en vervolgens de in stukjes gesneden tomaten en de maïs met het kookvocht. Breng alles al roerend aan de kook en voeg de kruiden en de kaas toe. Verhit op een laag pitje tot de kaas is gesmolten. Maak de ragout af met een scheutje room. Serveer op toast.

Maïsovenschotel
4 plakjes bacon
2 ontvelde tomaten
75 g boter
1 blik maïskorrels
zout, peper
geraspte pittige kaas
Bedek de bodem van een beboterde vuurvaste schaal met de uitgelekte maïs, strooi er wat zout en peper over en de uitgebakken, verkruimelde bacon met het vet. Bedek alles met de in plakjes gesneden tomaten en strooi er flink dik geraspte kaas over. Leg hier en daar een klontje boter en laat in een vrij hete oven in 30 minuten een bruin korstje op het gerecht komen.

Kiwi
Kiwi's zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Ze zijn rijp wanneer je bij de steelaanzet door lichte vingerdruk voelt dat de vrucht meegeeft. Onrijpe kiwi's rijpen bij kamertemperatuur snel na. In de koelkast zijn ze nog enkele we houdbaar. De zwarte pifles zijn eetbaar. Kiwi's bevatten zeer veel vitamine C.

Biefstuk met kiwi
4 biefstukjes
4kiwi's, 2 eetl. boter
zout, peper
Wrijf het vlees enige minuten voor het bakken in met het snijvlak van een doorgesneden kiwi. Druk daarbij wat op het vruchtvlees, zodat het sap zich over het vlees verdeelt. Bak de biefstukjes in de hete boter aan elke kant ca. 3 minuten. Bestrooi ze daarna met zout en peper. Schil de kiwi's, snijd ze in schijfjes en laat ze naast de biefstukjes, na het omdraaien, even meebakken.

Bestellen
Wie toch graag de echt aparte groenten en vruchten wil gebruiken, kan het'bijzondere' boekje (81 pagina's, 52 foto's) bij groenteman of supermarkt kopen. Het kost 3 gulden. Bestellen kan ook: maak 5,50 gulden (incl. porto) over op giro 42 57 200 of bank: 19 23 03 929 ten name van de Stichting Propaganda Groenten en Fruit in Den Haag onder vermelding van'' 1 boekje Bijzondere''.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1987

Terdege | 64 Pagina's

Maïs en kiwi, niet meer apart

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1987

Terdege | 64 Pagina's