Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Thuis "buitenlands" eten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Thuis "buitenlands" eten

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Tijdens buitenlandse vakanties leer je gerechten van andere keukens waarderen. Ook wie in het afgelopen vakantieseizoen geen buitenlandse reis maakte, kan genieten van lekkernijen van buiten onze grenzen. De ingrediënten zijn meestal wel in de Hollandse winkels te koop.

Baskische kip
Een kipgerecht uit het grensgebied tussen Spanje en Frankrijk; hoofdgerecht voor vier personen.
1 kip, peper, zout
2 groene paprika's
4 tomaten
50 g champignons
1 dikke plak ham (± 100 g)
2 eetl. olie
30 g boter of margarine
1 rode Spaanse peper of V2 theel. cayennepeper
1 teentje knoflook
2 dl witte wijn
2 eetl. fijngehakte peterselie
evt. 1 theel. maïzena
De kip in vier stukken snijden, droog deppen en met wat peper en zout inwrijven. De paprika's, tomaten en champignons schoonmaken en in stukjes snijden. De ham in blokjes snijden. In een braadpan de olie en boter verhitten en hierin de kip op hoog vuur rondom bruin bakken. De paprika's, tomaten en champignons toevoegen en enkele minuten zachtjes meefruiten. De ham en de hele Spaanse peper in de pan doen. De knoflook pellen en boven de pan uitpersen. De wijn in de pan schenken. Met de deksel op de pan de kip in 45-60 minuten gaar stoven. De peper verwijderen. De saus op smaak brengen met wat zout; desgewenst met de met een scheutje water losgeroerde maïzena binden. De kip in de pan of op een schotel serveren en met de peterselie bestrooien. Lekker met rijst.

Turkse gehaktballetjes
Hoofdgerecht voor twee personen.
50 g ongezouten gemengde noten
1 gekookte aardappel
200 g runder- of lamsgehakt
1 eetl. krenten
1 ei, peper, zout
nootmuskaat, mespunt kaneel
3 eetl. (olijf)olie
De noten fijnhakken of malen in een rauwkostmolen. In een kom de aardappel met een vork fijnmaken. Het gehakt, de krenten, het ei, de noten en wat zout, peper, nootmuskaat en kaneel toevoegen. De gehaktmassa goed kneden, afdekken en 60 minuten in de koelkast zetten. Op een bord kleine balle^es van het gehakt draaien. In een koekepan de olie verhitten. Hierin de balletjes snel bruin bakken. Op een zacht vuur de balletjes in ca. 10 minuten gaar braden. Lekker bij een gewoon gekookt aardappeltje en andijvie.

Tiramisu
Een tongstrelend nagerecht (voor vier-zes personen) uit Italië. Mascarpone is een lichtzure, verse roomkaas. Eventueel kunt u dit vervangen door roomkwarken crème fraiche doorelkaarte kloppen.
3 eierdooiers
3 eetl. suiker
1 zakje vanillesuiker
V2 theel. geraspte citroenschil
300 g mascarpone of 200 g roomkwark en 100 g crème fraïche
ca. 16 lange vingers
V2 dl sterke koffie, 2 eetl. cognac
2 eetl. cacaopoeder
In een kom de eierdooiers met de suiker en vanillesuiker met de mixer in ca. 5 minuten tot een crème kloppen. De citroenschil en de mascarpone erdoor mengen. De bodem van een lage glazen schaal (ca. 25 x 15 cm) bedekken met de helft van de lange vingers en besprenkelen met de helft van de koffie en de cognac. De helft van het mascarponemensgel erover verdelen. De rest van de lange vingers erover verdelen en besprenkelen met de rest van de koffie en cognac. Afdekken met de rest van de crème. De cacaopoeder erboven zeven. De schaal afdekken en enkele uren in de koelkast laten opstijven, of even in de diepvriezer zetten, zodat het heel licht bevroren is. Aan tafel in plakken snijden en op borden leggen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 augustus 1988

Terdege | 64 Pagina's

Thuis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 augustus 1988

Terdege | 64 Pagina's