Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Test: bruinbrood wordt beter

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Test: bruinbrood wordt beter

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Sinds het begin van de jaren tachtig is er weer meer belangstelling voor brood. Vooral volkoren en bruin passen dan ook uitstekend in een gezond menu. Het is vezelrijk, levert vrijwel geen vet, weinig joules (calorieën), veel koolhydraten (zetmeel), een beetje suiker en verder behoorlijk wat jodium, ijzeren B-vitaminen. De Consumentengids van deze maand (februari) besteed uitgebreid aandacht aan ons voiksvoedsel. Vrijwel alle soorten bruinbrood worden gemaakt van fijngemalen tarwekorrels. Dezemeien (het "jasje" om de korrel) en de kiemen (het begin van een nieuwe tarweplant) gaan eruit. Het restant heet bloem. Bij het maken van brooddeeg wordt een wisselende hoeveelheid zemelen en kiemen toegevoegd. Die maken het brood bruin. In volkoren brood zitten meer kiemen en zemelen dan in bruin brood. In witbrood zitten helemaal geen kiemen en verder ook weinig zemelen.

Vezels nuttig
Bruinbrood is de laatste jaren donkerder geworden en het gehalte aan voedingsvezel is opvallend toegenomen. Dankzij vezels verlaten voedselresten sneller het lichaam. De kans dat er in die voedselresten stoffen ontstaan die darmkanker bevorderen, wordt daardoor kleiner. Bakkerijen en broodfabrieken gebruiken hulpstoffen, zoals een aminozuur, emulgatoren, ascorbinezuuren "broodverbetermiddel". Dit wordt gedaan om het bakken sneller te laten verlopen en het brood een mooier uiterlijk en een betere structuur te geven. Hoewel hulpstoffen in het algemeen in een kwaad daglicht staan, zijn de gebruikte stoffen in (bruin)brood onschuldig. De wet bepaalt dat een heel brood tenminste 480 gram "droge stof" moet bevatten. Droge stof is wat overblijft als al het water in een brood is verdampt.

Test
Uit een test van de Consumentenbond, waarbij bij honderd bakkers en supermarkten verspreid over het hele land bruinbrood werd gekocht, is gebleken dat de meeste bakkers voldoende droge stof leveren. Bijna één op de tien bakkers beknibbelt te sterk op de hoeveelheid bloem en meel in het bruinbrood en een kwart van de bakkers is juist royaal. In de test is ook het oordeel van vakmensen over het uiterlijk van het brood opgenomen. De duurste broden komen dan niet altijd als de beste uit de bus. De smaak is echter niet beoordeeld. Brood is een belangrijke zoutleverancier. De Warenwet staat 12 gram per brood toe, dat is 2,5% van de droge stof. Dat is erg veel. Iemand die zes sneetjes brood per dag eet, zit daarmee al aan de limiet voor de hele dag. Uit de test bleek ook dat de bakkers met zout vaak te gul zijn. De overheid zou daarom de wettelijke norm voor zout stapvoets moeten verlagen, stelt de Consumentenbond.

MILIEU
Tips van een "miljeunair" Pag. 55.

ROZEN
Een boek dat over rozen gaat. Pag. 57.

TUINIEREN
Maart in de tuin: er kan gezaaid worden! Pag. 59.

RECEPT
Bak eens een alternatieve appeltaart. Pag. 60.

BREIEN
De lente op de breipennen met een prachtige damestrui. Pag. 61

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 februari 1990

Terdege | 64 Pagina's

Test: bruinbrood wordt beter

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 februari 1990

Terdege | 64 Pagina's