Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Yoghurt past overal bij

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Yoghurt past overal bij

3 minuten leestijd

De laatste jaren lijkt yoghurt te worden verdrongen door allerlei andere zuivelprodukten. Je zou haast vergeten dat yoghurt in zo veel recepten is te gebruiken. Ontbijt, lunch, hoofd- of nagerecht, alles kan met yoghurt.

Zuurkoolovenschotel
hoofdgerecht 1 selderij knol van ca. 500 g 500 g aardappelen, zout 1 dl yoghurt op kamertemperatuur 75 g boter, versgemalen peper 500 g zuurkool 4 dikke plakken kasselerrib (ca. 300 g) 2 eetlepels paneermeel Snijd de selderijknol in dikke plakken, schil de plakken dik en snijd ze in blokjes van 2x2 cm. Snijd de geschilde aardappelen in vieren. Kook selderijknol en aardappelen in weinig water met zout in ca. 25 minuten gaar. Giet de groenten af en maak er puree van. Roer er 50 g boter en de yoghurt door. Voeg naar smaak zout en peper toe. Beboter een ovenschaal en leg er de uitgelekte zuurkool in. Leg de kasselerrib erop, verdeel de puree erover en strijk de bovenkant glad. Strooi het paneermeel erover en leg hier en daar een klontje boter. Laat de schotel in het midden van een voorverwarmde (175°C) oven in ca. 30 minuten goudbruin worden.

Broccoli met appel-kerriesaus
vegetarisch bijgerecht 750 g broccoli, zout 1 eetlepel kerriepoeder 2 eetlepels melk 1V2 dl yoghurt op kamertemperatuur 1 zoetzure appel Maak de broccoli schoon, snijd de stronken in dunne plakjes en verdeel de rest in kleine roosjes. Kook de broccoli in ruim kokend water met zout in ca. 3 minuten beetgaar. Maak intussen de saus. Roer de maïzena en de kerrie met de melk tot een glad papje en roer de yoghurt erdoor. Breng het yoghurtmengsel al roerende aan de kook. Neem de pan van het vuur en rasp de geschilde appel erboven. Roer het door elkaar. Voeg naar smaak zout toe. Giet de broccoli af en doe hem in een schaal, schenk de saus erover.

Yoghurt
I oghurt heeft een hoge voedingswaarde. Het produkt is rijk aan hoogwaardig eiwit, calcium en B-vitaminen. Afhankelijk van de gebruikte melk bevat yoghurt meer of minder vet met de daarin opgeloste vitaminen A en D. Bulgaarse yoghurt is het vetst. In yoghurt zit minder melksuiker dan in melk. Tijdens het rijpen van yoghurt wordt een deel van de melksuikers omgezet in melkzuren. Voor het aanzuren van yoghurt zijn in de warenwet bepaalde bacteriëncultures voorgeschreven. Voor Biogarde en dergelijke worden andere gebruikt; deze produkten mogen de naam yoghurt daarom niet dragen. In yoghurt zit linksen rechtsdraaiend melkzuur, terwijl Biogarde e. a. bijna uitsluitend dat laatste bevatten. Rechtsdraaiend melkzuur is voor zuigelingen beter verteerbaar, volwassenen verdragen zowel links- als rechtsdraaiend melkzuur goed. Wie yoghurt in warme gerechten verwerkt moet oppassen voor schifting. Dat kan voorkomen worden door een bindmiddel te gebruiken of de yoghurt door het gerecht te roeren nadat het van het vuur is genomen. Ruim honderd recepten waarin yoghurt wordt gebruikt staan in "Verrassen met yoghurt", uitg. Nederlands Zuivelbureau, Rijswijk; 94 blz.,prijs/ 5,95.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 maart 1990

Terdege | 72 Pagina's

Yoghurt past overal bij

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 maart 1990

Terdege | 72 Pagina's