Bekijk het origineel

Weg met 'vilt' en mos in het gazon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Weg met 'vilt' en mos in het gazon

4 minuten leestijd

<br />

Rond deze tijd vallen er weer heel wat tuinfolders bij u door de bus. Genieten van al de fleur en kleur die aangeboden wordt! Sommige tuinelaars worden, als ze die folders lezen, wat ontevreden. Vooral het gazon is vaak het" slachtoffer". ,, Waarom ziet mijn gazon er niet net zo uit als op de foto in de folder?" In een vorig nummer heeft u wat kunnen lezen over nieuwe gazons, nu zullen we het hebben over de gazonrenovatie.

Viltlaag
In oude gazons ontstaat, zeker als u het gemaaide gras laat liggen, een soort viltlaagje van half verteerd gras. Het is goed om dat laagje te verwijderen. Heel handig gaat dat met een verticuteerhark, geen hark met tanden maar een hark met mesjes. U kunt in sommige tuincentra ook een verticuteermachine huren. De messen snijden dan door de grond, ze maken sleufjes en "snoeien" de wortels. Tegelijkertijd worden de viltiaag en het mos verwijderd. Is de grond zwaar en/of groeit hier en daar mos, dan kunt u, na het verticuteren, een dun laagje zand opbrengen dat met de bezem in de gleufjes geveegd wordt. De grond wordt er wat luchtiger door en water zakt gemakkelijker weg. Als eenmaal verticuteren niet genoegis, doet u het een tweede keer. Doe het zo dat er een "ruitvorm" ontstaat. Kale plekjes zaait u bij nadat de grond oppervlakkig los is gemaakt. Ten slotte geeft u wat mest. Heel geschikt is compost, ongeveer 1 liter per m"^ op arme, gele gazons tot 1 liter per 5 a 10 m^ op goed groeiende gazons. De meststoffen uit compost komen langzaam vrij, waardoor geen groeipieken optreden.

Mos
Mos groeit op plekken met weinig zon, vochtige grond met een dichte structuur. Mosdood of andere middelen helpen niet. Op zure grond kan kalk aardige resultaten geven. Als mos toch terugkomt, kunt u het of accepteren of u kunt dat deel van uw gazon inplanten met bodembedekkende schaduwplanten, zoals Vinca minor (maagdepalm), Pachysandra terminalis, Asperula odorate (lieve-vrouwe-bedstro)e.d. Verticuteren en het opbrengen van zand helpen vaak ook. Soms kunt u het probleem oplossen door de beplanting die de schaduw veroorzaakt wat te snoeien.

Buiten zaaien kan al
Eind april kunt u buiten eenjarige planten zaaien. Tweejarigen worden pas in juni gezaaid. Als u graag een ruikertjeuitdetuin plukt, zou u kunnen overwegen een apart snijbloemenhoekje te maken. Ook als u weinig ruimte hebt kunt u met een pakje gemengde, eenjarige snijbloemen heel wat vazen vullen zonder dat u de fleur uit uw vaste plantenperken weghaalt.

Doordragende framboos
Sommige frambozeplanten worden in een pot verkocht. In dat geval kunt u bijna het hele jaar planten. Probeereens een paar doordragende frambozen van het rasZeva. U kunt ervan plukken tot de eerste nachtvorst! Heerlijk, die verse vruchten uit eigen lusthof! Op de markt en in het tuincentrum zijn rond deze tijd alweer volop eenjarige planten te koop. Toch is het nog aan de vroege kant, omdat er midden mei nogal eens wat nachtvorst voorkomt gedurende drie, vier dagen. Deze vorst" periode" wordt de IJsheiligen genoemd.

Sterrekers
Sterrekers is een snelgroeiend plantje, dat door sommige mensen graag op de boterham gegeten wordt (met een beetje suiker en/of wat citroensap). U kunt er ook aardige grapjes mee uithalen, door bij voorbeeld de sterrekers te zaaien in de vorm van een letter, een gezichtje, enzovoorts. Vooral kinderen zullen dat leuk vinden. Door iedere week wat te zaaien blijft u oogsten. De blaadjes en stengeltjeskniptuafalsze 5-7 cm lang zijn.

Afharden
Planten die u zelf gezaaid hebt, moeten afgehard worden: u went ze aan de lagere buitentemperatuur. Overdag worden ze buiten gezet, 's nachts binnen. Rond 20 mei krijgen ze hun definitieve groeiplekje. Als u dit leest hebt u buiten alweer kunnen genieten van de eerste jonge vogels. Een deel van de bomen en struiken heeft al jong blad (let er maar eens op, sommige soorten lopen vroeg uit, andere, bij voorbeeld de es, veel later). De narcissen en vroege tulpen zijn uitgebloeid, maar vroege vaste planten hebben hun taak overgenomen! Hoewel ieder seizoen de moeite waard is, heeft de lente toch wel iets extra's met al die nieuwe fleur en kleur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 april 1990

Terdege | 72 Pagina's

Weg met 'vilt' en mos in het gazon

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 april 1990

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken