Bekijk het origineel

Je bent jong en je wilt wel eens wat... vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Je bent jong en je wilt wel eens wat... vragen

4 minuten leestijd

<br />

Je bent jong en je wilt wel eens wat. Een bekende uitdrukking, die op veel manieren kan worden uitgelegd. Wat wil een jongen van 15 of een meisje van 16 allemaal niet? Vaak veel meer dan er kan... of dan er mag, vul je misschien aan. Van wie mag dat dan niet? Van je ouders, van de kerk, van school? En waarom niet? Hebben ze die regels op eigen gezag vastgesteld? Jullie weten wel beter. De Bijbel moet ons kompas zijn waarnaar we ons leven richten. En dat kan moeilijk zijn. We moeten vaak tegen de stroom inroeien. Natuurlijk gaat het niet altijd om dingen die niet mogen. Gelukkig niet. Want er is zo veel dat j e juist wèl mag. Het is bij voorbeeld een groot voorrecht datje naar de kerk mag gaan. En dat je mag bidden. En toch kun je zo veel vragen hebben, ook juist over deze dingen. Want misschien vind jij het wel helemaal geen voorrecht. Wellicht loop jij met vragen waar je geen antwoord op weet. Vragen die je eigenlijk aan niemand durft te stellen. Over kerkgang, verkering, of over bepaalde dingen in je leven waar je mee worstelt. Maar het kunnen ook heel praktische vragen zijn: over school- en beroepskeuze, zakgeld, rijbewijs halen, buitenlandse reizen, muziekkeuze, stage-adressen, noem maar op.

Nog vragen?
Je kent de situatie wel: De inleiding op de vereniging is achter de rug, er is wat gediscussieerd, en tot slot vraagt de voorzitter: ,,Zijn er nog vragen?" Er valt een —soms pijnlijke— stilte. Er zijn wel vragen, maar ze worden niet altijd uitgesproken. Op de school van de briefschrijfster is een vragenbus. 'nGoed idee! Wij willen voor jullie, jongeren van pakweg 13 tot 20 jaar, ook een soort vragenbus maken. Ons voorstel: Stuur je vragen op naar Terdege en wij proberen daar een antwoord op te vinden. Natuudijk doen we dat niet alleen; we roepen hiervoor de medewerking in van deskundigen op alleriei gebied: predikanten, artsen, leraren, schooldecanen, enz. Als je je naam per se niet wilt noemen, mag je anoniem insturen. Maar we hebben liever dat je je bekend maakt. Als je het niet wilt, hoeft je naam niet in Terdege te komen, maar wij als redactie willen wel graag weten wie je bent. Stuur je vragen naar: Terdege - Nog vragen? Postbus 75, 7300 AB Apeldoorn. Bellen mag ook: 055 - 495333, vraag naar de heer P. Boer of Agnes de Boer.

Brief van een refo-scholiere
Hallo, Ik begin misschien wat vreemd, maar ik zou graag iets willen schrijven over de "Refo"school. Ik, voor mijn gevoel vind dat er vaak naar over gepraat wordt. Ik heb zelf 4 jaar op de Pieter Zandt in Kampen gezeten. Ik was het met veel dingen niet ééns, maar ik merk nu dat ik er veel dingen geleerd heb, die me nu helpen. Ik kan me verdedigen. Je was er in de meeste dingen één man. Ik zit nu op een Gereformeerde school, het bevalt me heel goed, maar daar kan ik me de houding t.a.v. kleding al helemaal niet begrijpen. Al werden we er vaak mee gepest in de trein, op school was je niet alleen. En dat er vaak wordt gezegd datje niet klaar bent voor de maatschappij zoals die nu is, is niet waar. Hoe vaak wij niet de kans kregen om samen uit de problemen te komen, heb ik nooit zo erg beseft als nu. Wij hadden een Vragenbus waar je je vragen in kon doen (alsje wilde anoniem) en die klassikaal of per brief werden besproken. Natuurlijk zijn er ook vervelende dingen. Dat is op elke school zo. Maar, ik kan niet anders zeggen dan dat ik een hele fijne tijd op de PZ heb gehad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1990

Terdege | 72 Pagina's

Je bent jong en je wilt wel eens wat... vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1990

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken