Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Feestelijk koken in december

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Feestelijk koken in december

4 minuten leestijd

<br />

Eetfestijn
Zo tegen Sinterklaas begint het al en eigenlijk duurt het tot en met 1 januari voort: een vaak overdadig snoep- en eetfestijn. Opeens is er weer banket verkrijgbaar, al heet het nu Sinterklaasletter; een krente- of rozijnebrood (dat in het voorjaar nog Paasbrood heette) wordt in december gesierd met de naam kerststol. Ook als je aan allerlei overdreven onzin niet meedoet, wil je de kinderen die allemaal thuis zijn of de familie die'over'is wel wat lekkers voorzetten. Tenslotte is er wat meer tijd voor koken wanneer je de overige huishoudelijke bezigheden op een laag pitje zet. Het boekje "Feestelijk koken in december" geeft tientallen recepten voor de decembermaand, van pepernoten, taai-taai en borstplaat via "wild konijn met pruimen" en mokkamousse tot en met olie- en Berliner bollen, 't Is niet allemaal zoet wat erin staat. Ook vleescroquetjes, uiensoep en bruinebonensoep met worsten balletjes komen aan de orde, als tegenhanger voor de speculaaspoppen en banketstaven. De eenvoudige, gebonden uitgave bevat acht kleurenillustraties.

Hoewel we veronderstellen dat er "onder ons" tijdens de december-feestdagen geen buitengewone diners zullen worden klaargemaakt, zorgen we er toch wel voor dat er iets feestelijks op tafel staat als (meestal) iedereen thuis is.

Kruidig gevulde avocado's
2avocado's, 4eetl. citroensap
200 g garnalen, gepeld, 1 dl mayonaise
1 dl zure room, 2 eetl. koffieroom
2 eetlepels fijngehakte dille
V2 eetlepel fijngehakte dragon
zout, peper
enkele met piment gevulde groene olijven
Snijd de avocado's overlangs doormidden en verwijder de pitten. Besprenkel de avocadohelften met 2 eetlepels van het citroensap. Vermeng de garnalen in een kom met mayonaise, zure room, koffieroom, de rest van het citroensap, dille en dragon. Maak het mengsel op smaak met wat zout en peper en verdeel het over de avocadohelften. Leg de gevulde acovado' s op bordjes en garneer ze met enkele gevulde olijven. Serveer het voorgerecht met vers stokbrood of warme toast en boter. Variaties: - Vervang de garnalen door 200 g in kleine stukjes verdeeld krabvlees uit blik; Roer 1 eetlepel tomatenketchup door het garnalenmengsel.

Prei met mosterdsaus
1 kg prei, schoongemaakt, zout
50 g boter, 25 g bloem
2 dl bouillon, 1 dl droge witte wijn
1 eetlepel mosterd, peper
2 eetlepels fijngehakte peterselie
4 eetlepels paneermeel
Snijd de prei in stukken van circa 5 cm lang en kook die in een pan water met wat zout in circa 15 minuten gaar. Laat de prei zeer goed uitlekken in een vergiet. Smelt 25 g van de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de bouillon en de wijn toe tot een gebonden saus is ontstaan. Roer de mosterd door de saus en maak alles op smaak met wat zout en peper. Draai de hittebron laag en laat de saus 3 minuten zachtjes koken. Neem de pan van de hittebron af en roer de peterselie door de mosterdsaus. Rangschik de uitgelekte stukken prei in een
ovenvaste schaal en schenk er de mosterdsaus over. Bestrooi het geheel met paneermeel en verdeel de rest van de boter in kleine klontjes over het gerecht. Gratineer de preischotel circa 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot alles door en door warm is en er een mooi bruin korstje is ontstaan. Variatie: Bestrooi de preischotel voor deze in de oven wordt geplaatst met 35 g geraspte belegen kaas.

Kiwi-advocaatschuim
2 kiwi's, geschild, 2 eiwitten
1 dl advocaat, 4 eetl. kiwilikeur
Snijd van één van de kiwi' s 4 plakjes af en houd deze apart. Pureer de rest van de kiwi's in een foodprocessor of andere keukenmachine. Klop de eiwitten stijf in een kom. Voeg de advocaat toe en klop alles even dooreen. Schep de kiwipuree door het advocaatschuim. Schenk in vier coupes of hoge glazen een eetlepel kiwilikeur. Verdeel het kiwi-advocaatschuim over de coupes en garneer het dessert met op de rand van de coupes gestoken apart gehouden plakjes kiwi.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 december 1990

Terdege | 72 Pagina's

Feestelijk koken in december

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 december 1990

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken