Bekijk het origineel

Emigratie: Portugal, Frankrijk?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Emigratie: Portugal, Frankrijk?

2 minuten leestijd

<br />

De vooruitzichten voor deNederlandse agrariërs zijn over het algemeen niet daverend. De subsidies die jarenlang zijn verleend aan deproduktie van granen, melken anderezaken worden langzaam, maar wel zeker, afgebouwd. Voor duizenden Nederlandse boeren is afschaffing van de landbouwsubsidies een bedreigende zaak. De prijzen dieze voorhunprodukten krijgen komen dan op een te laag niveau. Natuurlijk gelden diezelfde prijzen ook wel elders in de wereld, maar wij zitten in Nederland met een belasting- en premiedruk die tot de hoogste ter wereld behoort. Bovendien, dat is vooral een probleem voor startende boeren, is de landbouwgrond hier peperduur.
Het ligt voorde hand dat naar alternatieven wordt gezocht, want demonstreren kost alleen maar geld. Met name de verbouw van andere gewassen, die voor industriële doelen kunnen worden gebruikt, biedt kansen.
De boeren uit de gereformeerde gezindte zullen ook gehoord afhebben dat het goed gaat met de emigratie van Hollandse agrariërs naar Frankrijk en Portugal. De grond is in die landen voor onze begrippen spotgoedkoop, de mogelijkheden om te produceren veel ruimer, terwijl de lasten flink onder ons niveau liggen.
Aardig bedacht zult u zeggen, maar wat moetje nu als reformatorische boer in zon rooms land. Dat is inderdaad een opmerking " * tÊÊt ém die hout snijdt. Zeker ook als een aspirant-emigrant kleine kinderen heeft. Je kunt dan 's zondags waarschijnlijk niet naarde kerk, terwijl er ook geen onderwijsvoorzieningen zijn waar rekening wordt gehouden met wat God ons in Zijn Woord voorhoudt.
Toch behoeven deze argumenten niet het laatste woord te zijn. Na de Tweede Wereldoorlog trokken vele tienduizenden landgenoten naar verre landen. Australië, Canada en Nieuw-Zeeland waren favoriet. Vooral vanuit de protestant-christelijke hoek zijn velen vertrokken en hebben in genoemde landen, vol ruimte, een veelal goed bestaan opgebouwd. Dat zo veel emigranten van christelijke huize naar een nieuw vaderland vertrokken kwam omdat een aantal kerken zich daarvoor inzetten. Zij zorgden er voor dat emigranten met een zelfde geloofsovertuiging bij elkaar in de buurt kwamen te wonen, dus kerkdiensten konden organiseren en scholen stichten. Wellicht zou, met deze voorbeelden voor ogen, door kerken ook nu kunnen worden nagedacht overemigratie naardezoveel gemakkelijker te bereiken landen als Frankrijk en Portugal. Erzou een kleine effectieve organisatie voor kunnen worden opgezet. Het zou zekerde moeite waard zijn om de agrarische kerkleden een dergelijke handreiking te bieden. We geven hen dan de mogelikheid om ook in het nieuwe vaderland hun levensstijl te bewaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1991

Terdege | 64 Pagina's

Emigratie: Portugal, Frankrijk?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1991

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken