Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Cake of omelet, een ei is nodig

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Cake of omelet, een ei is nodig

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Eieren
Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wordt wel met het vaak eten van eieren in verband gebracht. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit beslist niet de hoofdoorzaak is. De nummers op de dozen duiden de gewichtsklasse aan. Nummer 1 is het zwaarst (70 gen meer), nummer 7 het lichtst. Meer wetenswaardigheden, gezegdes en (on)zinnige anekdotes rond het ei staan in het boekje "Tik 'n eitje", waarin ook veel recepten en wat foto's zijn opgenomen. Bestellen door overmaken van ƒ 7,95 (incl. verzendkosten) op postgiro 487790 t.n.v. Produktschap Pluimvee en Eieren te Zeist, onder vermelding van de titel van het boekje. Wie alleen recepten wil, heeft voldoende aan "Recepten met eieren", een deeltje uit de serie "Culinaire Kleintjes" van uitg. M&P, Weert (40 recepten, geen foto's, prijs ƒ 6,95.) Culinaire kleinfles zijn boekjes van 9,5 bij 17 cm met 40 recepten.

Ondanks alle soms angstaanjagende verhalen rond het consumeren van een eitje, durven gelukkig nog velen het aan zo'n kipprodukt bij of in de maaltijd of gebak te gebruiken. Terecht!

Ei-spaghettirand
Voo reen vorm van 1 liter
3 eieren, 200 g spaghetti
1 rode en 1 groene paprika
2 uien, 1 eetl gehakte peterselie of selderie
3 eetl. bouillon, 2 eetl. gekruid paneermeel
100 g Danish Blue of 80 g Paturain
1 eetl. olijfolie, 1 theel. peper
Kook de spaghetti gaar en laat deze goed uitlekken. Vet een tulbandvorm of ronde ovenschaal in met de olie en bestrooi deze met het paneermeel. Klop de eieren los met de bouillon, de verkruimelde kaas en de peper. Voeg de spaghetti, de kleingesneden paprika's, de gehakte uien en de peterselie toe en meng het geheel. Vul de vorm en plaats deze midden in een voorverwarmde oven (200 °C), gedurende ± 30 min. Bedek de vorm met aluminiumfolie als de inhoud te bruin gaat worden. Neem de vorm uit de oven, laat deze even afkoelen en stort de rand op een natgemaakte, verwarmde schaal. Serveer hierbij een gemengde ijsbergsalade. Om bij gebruik van een ovenschaal toch een "tulband" te krijgen, kan in de (ronde) schaal een ovenvast glas geplaatst worden. (Uit: Tik 'n eitje)

Mueslicake met mangosaus
Vooreen vorm van 1 V2 liter
6 eieren, 150 g muesli
1 theel. geraspte citroen, 250 g bloem
1 theel. bakpoeder, 200 g suiker
250 g boter of margarine
een beetje zout
2 dl yoghurt of slagroom, 1 rijpe mango
Klop de boter met de geraspte citroen en de suikers wit en piekerig. Voeg een voor een de eieren toe en klop deze door het deeg. Voeg vervolgens de muesli, dan de gezeefde bloem en het bakpoeder toe. Vul hiermee een ingevette cakevorm en plaats deze midden in een voorverwarmde oven (175 °C), gedurende ± 60 min. Prik met een metalen pen in de cake om te controleren of hij gaar is. Vermeng de yoghurt met het kleingesneden vruchtvlees van de mango en serveer dit bij de cake. Vervang mango eens door perzik of ananas. (Uit: Tik 'n eitje)

Kokosmakrons
Voor tien stuks
3 eiwitten, zout
80 g suiker, zakje vanillesuiker
1 eetl. bloem, 140 g geraspte kokos
boter, ouwel
Klop de eiwitten in een schone kom met een mespunt zout zeer stijf. Voeg al kloppende de suiker en de vanillesuiker toe en blijf kloppen tot de suiker is opgelost. Zeef de bloem erboven en klop de bloem en 125 g van de kokos door de eiwitten. Beboter een bakplaat en leg er vellen ouwel op. Schep met twee lepels tien hoopjes deeg op de bakplaat. Strooi de rest van de kokos erover. Bak de makrons in een warme oven (125 °C) in 30 min. lichtbruin. Laat ze afkoelen op de bakplaat en breek het ouwel rondom weg. (uit: 40 recepten met eieren)

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 1991

Terdege | 72 Pagina's

Cake of omelet, een ei is nodig

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 1991

Terdege | 72 Pagina's