Bekijk het origineel

Een vreselijke wond; moet er zout of balsem in?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een vreselijke wond; moet er zout of balsem in?

4 minuten leestijd

Het is beter onrecht te lijden. Ook als je jarenlang seksueel bent misbruikt en je vader alles ontkent? Als de eigen zonden zwaarder wegen dan dit onrecht, zal er toch de bereidheid zijn te vergeven. Maar woorden kunnen zo goedkoop zijn... <br />

Er ligt een brief op mijn bureau. Naar aanleiding van mijn artikel "Beter onrecht lijden, dan onrecht doen" (19 juni jl.). Een gedeelte van de brief citeer ik. „Ik ben vanaf mijn 3e jaar t/m mijn 18e jaar bijna dagelijks verkracht (!) door mijn eigen vader. Een vader die nu alles ontkent en van geen schuldbelijden wil weten." Even verder: „Voor mij was het zout in de wond, hoewel ik uw goede intentie wil onderkennen." Dringend is mij verzocht hierop te willen reageren, niet alleen voor haar, maar ook ten behoeve van vele (!) medetobbers met haar.

De dader
Vroeger hoorde je van het bovenstaande niet. Maar het kwam wel voor. Tegenwoordig wordt er veel over gesproken en nog meer over geschreven. Wij hebben nooit reden om ons boven anderen te verheffen. Maar wel zeg ik: wat verschrikkelijk! We mogen dankbaar zijn als we voor dergelijke gruweldaden bewaard blijven. Wat droevig dat er geen enkele bereidheid is tot schuldbelijden, maar dat zelfs alles wordt ontkend! En zonder schuldbelijdenis kan er geen sprake zijn bij de Heere van vergeving! Voor de dader blijft alleen het gebed over. Maar nu stuit ik op een moeilijkheid bij het slachtoffer. Zij zal vragen: Eist de Heere dit van mij? En zij zal zeggen: Dit kan ik niet!

Het slachtoffer
Laten wij beginnen met onze deernis te tonen met de anonieme („vanwege mijn vader, begrijpt u") briefschrijfster. Het is met alles zo: je moet het zelf hebben meegemaakt wil je dit kunnen aanvoelen. Daarom ben ik eerlijk gezegd wat bevreesd om verder te schrijven. Ik ben zo bang dat ik niet op de goede pastorale golflengte zit. Dat zou betekenen dat ik zout in de wond strooi! De schade die incest aanricht aan de menselijke persoonlijkheid is onbeschrijfelijk. De slachtoffers zijn geschonden mensen. Vooral psychisch. Toen de vrienden van Job bij hem op bezoek kwamen hebben zij zeven dagen en nachten geen woord kunnen uitbrengen. Want zij zagen dat de smart zeer groot was! Hoewel de omstandigheden bij u anders zijn, kunnen we dit ook op u toepassen! Weet u wat zo erg is? Ons wanhopige gevoel van machteloosheid. Want wij kunnen u niet helpen! Woorden kunnen zo goedkoop zijn. Daarom zeggen we maar niets. Wij gaan wenen. Samen met u! De Borg heeft geroepen: „Mijn ziel is geheel bedroefd tot de dood toe." Wij moeten wenen om de gevolgen van de zonde jegens het slachtoffer. Wij moeten ook wenen om de zonden van de dader. „Want dit gevoelen zij in u, hetwelk ook in Christus Jezus was", Filipp. 2:5. Christus kan iedere nood peilen. Hij is de Grote Pastor!

Hemelse apotheek
Balsem of zout? Dat is geen vraag meer. Maar een uitroepteken! Een dik uitroepteken achter balsem! Er is balsem in Gilead! „Want Ik ben de HEERE, uw Heelmeester", Ex. 15:26. Voor de Borg was er geen vaderlijke verzachting van het lijden. Hij was van God en mensen verlaten. U moet naar de hemelse apotheek. En daar vraagt u maar om balsem. U hebt geen verwijskaart nodig van uw huisarts. U behoeft ook geen geld mee te nemen! U kunt daar dag en nacht terecht. Deze apotheek is ook nooit wegens vakantie gesloten. Want Deze Heelmeester wil niet dat er ooit iemand tevergeefs zou aankloppen! Uit Zijn Middelaarswonden wordt mijn wond genezen.

Vergevingsgezind
Uw vraag is nog niet beantwoord. Of eigenlijk wel! Als uw vader niet om vergeving vraagt, kunt u hem dit niet geven. Maar aan de andere kant wel: in uw hart! Onder het stenen gooien heeft Stefanus voor zijn moordenaars gebeden. Als uw tegenspoed (incest) u zwaarder weegt dan uw zonden, kunt u dit uw vader nooit vergeven. Laat staan voor hem bidden. Indien uw zonden u zwaarder wegen dan uw tegenspoed, dan bent u vergevingsgezind! De zonde verwoest, maar de genade heelt en geneest! Hij blijft ondanks alles uw vader, die ook een ziel heeft voor de eeuwigheid! Omdat er Een dieper afgedaald is dan wij gezonken zijn, kunnen u en uw vader en al onze lezers zalig worden! De Heere geve het!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 augustus 1991

Terdege | 64 Pagina's

Een vreselijke wond; moet er zout of balsem in?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 augustus 1991

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken