Bekijk het origineel

Jouw vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jouw vragen

9 minuten leestijd

Goed voorbeeld doet goed volgen, maar er zijn ook slechte voorbeelden... Mag je roken of niet? Als je nog nooit gerookt hebt, begin er niet aan, is de conclusie.Wat vindt u van gospelmuziek?, vraagt een meisje dat eigenlijk alleen een bevestiging van haar mening wil. En die krijgt ze.

Is roken nu wel of geen zonde?

Ik ben een jongen van 22 jaar en al geruime tijd ben ik op zoek naar een antwoord op de vraag: is roken een zonde? Als ik wel eens probeer te genieten van het roken voel ik aan dat ik hierdoor God kwets, o.a. denkende aan het zinnetje: „Het lichaam is een tempel Gods!" Als ik personen die bij menselijk aanzien het nauw met Gods geboden nemen, deze vraag stel, krijg ik meestal een ontwijkend antwoord, bijv.: een pijpje is niet zo erg of: er zijn wel ergere zonden dan roken. Ook rokende voorgangers doen mij twijfelen. Is het wel of is het niet? Kunt u mij een duidelijk antwoord op deze vraaggeven?

Is roken zonde? We lezen in de Bijbel dat ons lichaam een tempel is van de Heilige Geest. Mogen we dan dat lichaam verzieken door ons roken? We weten toch dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Christenen in andere landen bij voorbeeld kunnen absoluut niet begrijpen dat Nederlandse dominees sigaren roken...

De Bijbel zegt ons niets uitdrukkelijk over het roken, om de eenvoudige reden dat er in die dagen geen sprake van was. De Indianen kenden het al wel eerder. In Gods Woord lezen we echter wel de grondlijnen voor de omgang met ons lichaam. Het lichaam is een stukje schepping van de Heere. Het hangt er niet maar een beetje bij. Christus koopt Zijn kerk met ziel en lichaam!...

Omdat ons lichaam van de Heere is, mogen we er niet mee doen wat we willen. We mogen onszelf zeker niet beschadigen en vernielen. Hierdoor is drankmisbruik afgewezen. Onze lever wordt zo aangetast. Drugsgebruik is uit den boze, omdat het ons naar het graf voert. Roekeloos autorijden, afmattend sporten of andere waaghalzerij zijn niet verantwoord tegenover onze Schepper.

Afraden
Hoe is dat met roken? Vraag het eens aan iemand die longkanker heeft door zijn vele roken... Vraag het eens aan iemand die op zijn ziekenhuisbed ligt te huilen, omdat de eerste oorzaak van zijn hartinfarct het roken is...

Als we zien op de gevolgen van het roken, moet ik je ernstig afraden er ooit aan te beginnen of ermee door te gaan. We moeten ook eerlijk tegen elkaar zeggen dat rookverslaving zonde is! De Heere duldt niet dat iets of iemand ons beheerst. Hij wil dat we Zijn slaaf zijn, door Hem gekocht, geheel Hem toegewijd. ledere ideologie en ieder genotmiddel en ieder mens dat of die ons onze vrijheid doet verliezen is uit den boze, dat is: uit de duivel.

Ik geloof echter niet dat roken op zichzelf verkeerd is. Paulus beveelt Timotheus aan dat hij wel een weinig wijn kan gebruiken. Als we op zaterdagavond een glaasje wijn drinken zijn we nog niet verslaafd. Zo is het niet verkeerd om één sigaar per week te roken. Ons lichaam heeft best het vermogen bepaalde afvalstoffen te verwerken.

Verslaving
Het probleem bij drank en roken is echter dat het geen verslaving mag worden. En het werkt zo verslavend! Dat is een tweede reden dat ik met ernst en klem aanbeveel om nimmer te roken. Wijn drinken en roken behoren tot de middelmatige dingen. De Heere doet er geen uitdrukkelijke uitspraken over in Zijn Woord. Daarom moeten wij van deze zaken ook geen hoofdzaken gaan maken.

Laat een ieder in zijn eigen geweten onderzoeken of hij het kan verantwoorden voor de Heere wat hij doet of niet doet. Bij alles wat we doen dienen we onszelf af te vragen: Waarom doe ik het? Benadeel ik een ander hier niet mee? Schaad ik mezelf? Leef ik niet overdadig? Kan ik God hiervoor danken? Een christen begeert ook in alle kleine (!) dingen naar Gods Woord te leven. Zijn wij zo nauwkeurig?

Ds. W. van Vlastuin

                              ------------------------------

Ik zie niets verkeerds in truckliedjes. U wel?

U heeft een vorige keer over popmuziek geschreven. Maar u had het eigenlijk alleen over hard-rock groepen vond ik. Ik weet ook wel dat dat duivelse groepen zijn. Maar ik zie niets verkeerds in truckliedjes. En niet alle popzangers zingen over de onderwereld, enz. Wat vindt u eigenlijk van truckliedjes?
Een nieuwsgierige jongen van 13 jaar

Truckliedjes. Wat willen we daar eigenlijk mee? "Met de vlam in de pijp, kom ik door het ganse land". Rondgestrooide zorgeloosheid. Ik gun je van tijd tot tijd een gevoel van plezier, vrijheid, blijheid, maar moet de radio daarbij aan? De zon op je bol, de school is ver weg en van huiswerk hebben we nooit gehoord. Op z'n tijd, hè!

Maar wat wil je d'r nou écht mee, met die vlam in de pijp? Vind je 't écht mooi? Of pleziert je alleen dat sfeertje van "Wie maakt mij nog wat?" Me dunkt, dat houd je nooit lang vol. Ik wil niet somber zijn, maar voor die pijp met de vlam erin, is het leven daarvoor nu niet net te ernstig?

J. van 't Hul 

                              ------------------------------

Is gospelmuziek christelijk?

Ik ben een meisje van 20 jaar. Naar aanleiding van het artikel "Jouw vragen" Terdege nr. 19, 1991 had ik een vraag. Daar schrijft u een antwoord op een vraag over de popmuziek waar ik het helemaal mee eens ben. Ik dacht eigenlijk meteen aan gospelmuziek, daar luisteren zoveel jongeren naar met de veronderstelling dat dat wel christelijk is.

Maar ik vind, dat daarbij óók de muziek je opzweept. Zoals ook hij de afgelopen EO-jongerendag; als er geen ondertiteling bij zou zijn, zou je denken dat het popmuziek was. Zie ik dit in het "goede" licht? Er zijn zoveel mensen die dit een ver gezochte gedachte vinden! Ik zou heel graag uw mening hierover willen weten.
Joke

Gospelmuziek. Reli-pop. Religieuze popmuziek. Niet boos worden als ik ze in één adem noem. Ik denk even terug, aan mijn jeugd. Door de radio galmde de tophit van Boney M: "By the rivers of Babylon, there we sat down". Engelse jazz op de woorden van Psalm 137. Pasklaar gemaakt voor de wereld. Ze hadden een Woord voor de wereld, zeiden ze. Me dunkt: Da's mooi.

Alleen, ik ben niet zo dol op gospel en dat is -eerlijk is eerlijk- ook een kwestie van smaak. Maar niet alleen van smaak. Er zijn als het om muziek gaat, normen. In grote lijnen: de muzikale vorm moet deugen en de inhoud moet deugen.

Boodschap
Eerst de vraag: Wat is gospelmuziek? Het gaat dan om muziek die in de eerste plaats een religieus getinte boodschap (gospel = evangelie) heeft en in de tweede plaats overeenkomsten heeft met verschillende stijlen van popmuziek.

Die boodschap. Gospelmusici zingen over Jezus. Dat is natuurlijk prachtig, maar wie antwoord zoekt op de vraag of die gospel-Jezus Dezelfde is als de Zoon van God -over Wie de Bijbel spreekt- die op aarde kwam om zondaren zalig te maken, belandt op een spoor van glibberigheden.

Er is een enorme vaagheid in de religieuze vulling van de liederen en op z'n minst sprake van een eenzijdige boodschap. Er klinkt veel zaligheid, maar weinig besef van zonde. Jezus is je vriend die je helpen wil. Laat Hem toe in je hart, in je leven, en je leven wordt vernieuwd. Dag in dag uit. Jij doet de eerste stap, en de tweede, en de derde en Jezus doet de rest.

Gospelmuziek veronderstelt dus, nee gaat uit van een mens die een vrije wil heeft, die in staat is om in elk geval verstandelijk en eigenlijk ten diepste ook geestelijk voor Jezus te kiezen. Het is een eenzijdig evangelie van vrede, vreugde, vriendschap en vrolijkheid. Het gaat om Jezus-die-van-jehoudt en het zit vaak vol met remonstrantse tendenzen, zo van: "Ik kies er zelf voor om Jezus in mijn hart toe te laten".

Naar ik meen spreken de Bijbel en de belijdenisgeschriften andere taal. Mag ik je vragen of we het op dit punt eens kunnen zijn?

De vorm
Dan die vorm. Gospelmuziek is al heel oud. Reli-pop of religieuze popmuziek is iets uit zeg maar de beruchte jaren zestig. Maar wezenlijk verschil is er tussen beide niet.

We zeiden al dat gospelmuziek overeenkomst heeft met verschillende stijlen van popmuziek. Je vindt dat bevestigd in de benaming reli-pop. Het is populaire muziek; er zijn wel grenzen, maar die lopen zo stiekempjes in elkaar over. Misschien zou je kunnen zeggen dat gospelmuziek in zijn oervorm, in zijn oorspronkelijke gedaante, die van het religieuze negerlied in Noord-Amerika, iets schoons had, iets eerlijks, iets dat heel puur was.

Na de overplanting daarvan in onze westerse cultuur heeft deze muziek dat echte, dat oprechte verloren. Reli-pop heeft gospelmuziek meegesleurd in de lawaaierige stroom van pop. Ze gaan ook bijzonder goed samen. De NCRV heeft dat al eens onomwonden aangegeven op een door haar georganiseerd popfestival: Er is eigenlijk geen onderscheid.

Reli-pop en gospelrock en positieve pop en negatieve pop, ze liggen al te zeer onder dezelfde deken. Bij gospelmuziek is Jezus het idool en de volgelingen zijn de fans die op dezelfde muziek als de wereld niet meer over de wereld zingen maar over het evangelie. Een groep als U2 functioneert volop in het circuit van popmuziek, alleen wie goed luistert kan horen dat hun teksten over andere dingen gaan.

En de gospelgroep Thesis maakt het allemaal nog moeilijker door te zeggen: „Een gospellied hoeft helemaal niet altijd over God te gaan, de tekst moet wel zinnig zijn, echt zijn en herkenbaar."

Genieten
Een vooraanstaand organisator van gospelconcerten, Graham Cray, zei al eens dat het bij gospel voornamelijk om entertainment gaat, om het genieten van de muziek, zonder dat er instemming wordt gevraagd met de inhoud of met een bepaalde boodschap.

Een groep als Stryper maakte hardrock met een christelijke tekst. „Daardoor kan je", zei een meisje, „toch zonder schuldgevoel naar de muziek luisteren die je leuk vindt." Zo vervalt gospelmuziek tot een vaag soort popmuziek dat wel christelijk wil heten maar niet verwijzen kan naar de Christus die stierf aan het kruis op Golgotha. Nieuwe wijn in oude lederen zakken. Dat kan nooit goed gaan.

Mijn beste Joke, je schrijft: „... gospelmuziek, daar luisteren zoveel jongeren naar met de veronderstelling dat dat wel christelijk is. Maar ik vind, dat daarbij de muziek je ook opzweept. Zoals ook bij de afgelopen EO-jongerendag; als er geen ondertiteling bij zou zijn, zou je denken dat het popmuziek was". Nou, zijn we het eens of niet?

J. van 't Hul

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 januari 1992

Terdege | 68 Pagina's

Jouw vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 januari 1992

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken