Bekijk het origineel

Bestrijd onkruid als het nog klein is en schoffel altijd bij droog weer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bestrijd onkruid als het nog klein is en schoffel altijd bij droog weer

3 minuten leestijd

Tuinliefhebbers besteden veel tijd aan het maaien van het gazon en het bestrijden van onkruidjes. Natuurlijk gebruikt u geen chemische bestrijdingsmiddelen om dat onkruid te bestrijden. Ons milieu heeft al zoveel te verduren dat chemische middelen in de particuliere tuin echt niet meer kunnen. Op lichte gronden gebruikt u de schoffel, op zware gronden de hak. Handig is ook een schrepel, een soort klein schoffeltje met korte steel. Te koop voor linksen rechtshandigen. Bestrijd het onkruid bij droog weer. De planten verliezen het contact met de grond, zon en wind zorgen ervoor dat de worteltjes snel uitdrogen en het plantje gaat dood. Sommige mensen zie je tussen twee regenbuien door bezig, maar dat heeft eigenlijk geen zin: de regen herstelt het contact met de bodem weer en de planten groeien gewoon verder Bestrijd onkruid als het nog klein is. Het is dan een werk van niks, bovendien kunt u de plantjes laten liggen. Regenwormen en andere bodemdieren zorgen ervoor dat de dode plantjes snel afgebroken worden. De voedingsstoffen waaruit de planten opgebouwd werden, komen dan weer ten goede aan de bodem en de andere planten!  

De Wortelvlieg 
De Wortelvlieg legt haar eitjes op de wortel, de witte larfjes eten zich door de wortel heen.Wanneer u last heeft van deze aantasting kunt u uw voordeel edoen met de volgende tips. Een combinatie van uien met wortels voorkomt de aantasting voor een deel. Verder moet u het gaatje, waaruit u net zo'n verse wortel getrokken heeft, dichtdrukken. Aanaarden helpt ook: de wortelvoet komt dan onder de grond te zitten, waardoor de wortelvlieg er niet meer bij kan komen. Ook door te zaaien in juni kunt u de aantasting (grotendeels) voorkomen.

Uitdunnen
Als u eind april gezaaid heeft, zijn sommige soorten inmiddels al opgekomen. De zaadjes hebben vocht uit de bodem opgenomen, zijn daardoor gaan zwellen en barstten open. Een piepklein worteltje en één of enkele blaadjes komen te voorschijn. Totdat de wortel zelf in staat is om voedsel uitde bodem op te nemen leeft het plantje op het reservevoedsel, dat aanwezig is in het zaadje. Controleer uw zaaibedjes en kijk of de plantjes niet te dicht op elkaar staan. In dat geval moet u dunnen. Vooral wortelgewassen krijgen een "tik" van het verplanten. Voor u verplant maakt u het zaalbed goed vochtig. De grond blijft dan beter tussen de worteltjes zitten. Ook de plek waar u de plantjes neerzet maakt u goed vochtig. Overigens hebben jonge planten sneller vocht nodig.

Planttips
Nog twee vlindertrekkers: de kogeldistel (Echinops) en vlambloem (Phiox). De kogeldistel (blauwe bloemen) wordt 70-100 cm hoog, afhankelijk van de variëteit. De bloemen kunt u als snijbloem gebruiken, maar u kunt ze ook uitstekend drogen. Zon is nodig, verder moet de grond niet te vochtig zijn. Planten achterin de vaste plantenborder De vlambloem is een van de weinige planten waarvan men vaker de Latijnse (PhIox) dan de Nederlandse naam kent! Schitterende vaste planten in frisse kleuren. Bloeien langdurig, zeker als u de uitgebloeide bloemen verwijdert. Hoogte 70-80 cm. Plant ze, in één kleur of gemengd, in groepjes van minimaal drie stuks. Zon! Wist u trouwens dat er ook een lage vlambloem voorkomt: de PhIox subulata? Lijkt niets op de hoge soort en bloeit in de lente.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 mei 1992

Terdege | 72 Pagina's

Bestrijd onkruid als het nog klein is en schoffel altijd bij droog weer

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 mei 1992

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken