Bekijk het origineel

Zinvolle dienstplicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zinvolle dienstplicht

3 minuten leestijd

We hebben geen vijand meer, dus de dienstplicht kan worden afgeschaft. Deze opvatting krijgt in de politiek steeds meer steun. Het past prachtig in het plaatje van bezuinigingen, die overigens alleen nodig zijn omdat wij te veel uitgeven aan hallast. Vijanden direct aan onze grens hebben we inderdaad niet meer. Maar niet zo heel ver van onze grenzen zijn vechten, moord en doodslag aan de orde van de dag. Wat zal er in de toekomst uit deze kolkende mensenmassa groeien ? Krijgen fanatieke islamaanhangers niet steeds meer macht? Is het dan niet al te optimistisch om een geregeld leger maar op te offeren aan bezuinigingen? Ik begrijp dat bovengenoemde vragen momenteel door de politiek in de hoek worden gezet. Wanneer op defensie kan worden bezuinigd is er geld om steeds meer vragende groepen in de bevolking wat hapklare brokken toe te gooien en daardoor meer in de kiezersgunst te komen. Daarom ga ik ervan uit dat op termijn de dienstplicht zal worden afgeschaft. Dat dit gebeurt is niet alleen jammer om de redenen die hierboven werden opgesomd. Veel jongens zijn „ in dienst" mannen geworden. Niet moeder zorgde meer overal voor; ze leerden orde, maar ook het op eigen benen staan. Natuurlijk waren en zijn er ook nadelen. Het leger is immers een doorsnede van de maatschappij, die al minder wetenschap van het christendom heeft. In de meeste gevallen geldt echter dat wie op een normale en sympathieke wijze voor zijn opvattingen uitkomt, zeker getolereerd en soms gerespecteerd wordt. De diensttijd kan een nuttige versnelling in het proces van volwassen-worden aanbrengen. Maar als wegeen soldaten meer denken nodig te hebben, dan zouden we het element van diensplicht nog best kunnen vasthouden. Er zijn immers in dit land zo veel zinvolle dingen te doen waar we nauwelijks geld en mensen voor hebben. Ik denk aan de gezondheidszorg. Verpleegkundigen en verzorgenden schreeuwen moord en brand over de werkdruk en ik denk dat ze gelijk hebben. Tijdvoor echte aandacht voor de patiënten, die eveneens genezend kan werken, is er nauwelijks. Welnu, als we een soort van maatschappelijke dienstplicht invoeren, dan is hier een sector die erom schreeuwt. Heel zinvol. Een andere sector die in Nederland mensen nodig heeft is de politie. Dienstplichtigejongeren zouden opgeleid kunnen worden voor bepaalde taken. Liefst die zaken die met de veiligheid op straat en de bestrijding van criminaliteit te maken hebben. De burgers zullen er blij mee zijn als ze in onveilige straten wat meer politie op straat zien. Zij en de winkeliers zouden ook dankbaar zijn als wat meer aandacht werd besteed aan die gemene kleine diefstallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 juni 1992

Terdege | 68 Pagina's

Zinvolle dienstplicht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 juni 1992

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken