Bekijk het origineel

Ga bij naderend onweer bijtijds binnen schuilen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ga bij naderend onweer bijtijds binnen schuilen

3 minuten leestijd

Er worden tegenwoordig gelukkig veel minder mensen dodelijk door de bliksem getroffen. Het aantal personen dat op het land werkt is immers afgenomen. Het aantal sporters breidt zich echter gestaag uit. Ook die dienen voorzichtig te zijn.

Het aantal dodelijk door de bliksem getroffen personen is de laatste jaren gelukkig belangrijk kleiner geworden. Sommigen denken dat dit komt doordat er veel minder onweer voorkomt dan vroeger. Dat is niet het geval, zoals de cijfers aantonen. Het KNMI in De Bilt maakt al ruim 70 jaar aantekening van het aantal dodelijk door de bliksem getroffen personen. In 1910 waren dat er 34, in 1920 32, in 1940 20 en de laatste jaren schommelt dit aantal tussen 3 tot 5 personen.

Buiten werken
geen verschil te zien. De oorzaak moet worden gezocht in het feit dat vroeger veel en veel meer mensen dagelijks voor hun werk in de buitenlucht vertoefden. Neem alleen al de terugloop van het aantal landbouwers. Buiten melken, hooien, oogsten, vele duizenden deden dat. Wie de onweerboekjes van het KNMI van vroeger erop naslaat, komt tal van deze gevallen tegen. Ook de verstedelijking speelt een rol. Er zijn veel meer gebouwen dan vroeger met bliksemafleiders, hoogspanningsdraden, enz., waar de bliksem op wordt afgevoerd. Ook is er meer kennis. Men weet nu dat je zo min mogelijk tijdens onweer onder bomen, althans in de open lucht moet schuilen, maar zorgen tijdig even onder dak te komen.

Onvoorzichtig
Dat neemt niet weg dat elk slachtoffer er een te veel is. En niet zelden achteraf bezien door onvoorzichtigheid. Uit de binnen- en buitenlandse berichten is op te maken dat het niet meer zoals vroeger de (om zo te zeggen) plattelanders zijn die dikwijls tot de slachtoffers behoren, maar dat nu een dodelijk treffen veel meer voorkomt bij mensen die sport beoefenen tijdens onweer. Een heel enkele keer komt het voor dat men door een onweer is overvallen, maar gemiddeld zeker 8 van de 10 buien hoort en ziet men aankomen. Vaak wordt dan te lang gewacht om met de activiteiten, bijv. sport, te stoppen. Is het onweer nog op een afstand van 5 km (15 seconden tussen bliksem en donder), dan dient men al te schuilen. Dat geldt ook voor surfers, vissers, voetballers, wandelaars en fietsers. Voor allen die niet in een door metaal beschermde kooi vertoeven, zoals een auto of een tractor voorzien van een cabine.

Richting
Goed is het ook om, met als ijkpunt een woning, boom, toren, schoorsteen of ander vast voorwerp, even te kijken in welke richting de hoogste wolken drijven. De bovenwind tussen 5 en 10 km hoogte bepaalt in welke richting de buien trekken. Zo kan men nagaan in welke richting het onweer in de verte gaat. Waarom zouden wij onvoorzichtig zijn door de stelling dat er veel minder mensen worden getroffen door de bliksem dan vroeger te misbruiken?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 juni 1992

Terdege | 68 Pagina's

Ga bij naderend onweer bijtijds binnen schuilen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 juni 1992

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken