Bekijk het origineel

Maquette van zaal Dordtse synode

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Maquette van zaal Dordtse synode

3 minuten leestijd

In de Grote Kerk van Dordrecht bevindt zich een permanente tentoonstelling over de Nationale Synode van Dordrecht 1618-1619. Op deze synode discussieerden mannen uit zeker vier taalgroepen (Nederlands, Engels, Duits en Frans) in het Latijn met elkaar Ondanks verschillende confessies en catechismi kwamen ze op principieel gebied toch tot formuleringen waar ze allen achter konden staan (naar prof. dr O. de Jong). Sinds kort is de expositie over de Nationale Synode uitgebreid meteen maquette van het gebouwen de zaal waar de synodeleden vergaderden, de Kloveniersdoelen in de Doelstraat. Het gebouw is nagemaakt op schaal 1:10. De zaal is
ingericht naar het schilderij van de synode dat Pauwei Weyts in 1621 schilderde. Dat hangt nu in de hal van het Dordtse stadhuis. Niet alleen de zaal, ook de 117 deelnemers aan de synode zijn nagemaakt en wel zeer levensecht. De expositie met maquette is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de kerk: dinsdag t/m zaterdag van 10.30-16.30 uur (t/m 31 oktober).

Madurodam staat niet alleen in Den Haag, maar ook in het Friese Donkerbroek. De heer J. Oosterhuis, woonachtig aan de Herenweg aldaar, heeft zijn tuin vol staan met allerlei bekende gebouwen op schaal, die hij zelf heeft vervaardigd. "Klein Madurodam" noemt de veehouder zijn verzameling. Een verschil met het echte Madurodam is dat alles heel kleurrijk is en de schaal van de gebouwen onderling niet klopt. De tuin staat inmiddels geheel vol, zodat Oosterhuis besloten heeft een punt achter zijn hobby te zetten. Er wordt niets meer bijgemaakt, maar bezichtiging blijft mogelijk aan de Herenweg 142. Na Donkerbroek in de scherpe bocht rechtdoor rijden, de doodlopende weg in. Klein Madurodam is dan meteen rechts. Inlichtingen: tel. 051681241. 1241

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 juli 1992

Terdege | 68 Pagina's

Maquette van zaal Dordtse synode

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 juli 1992

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken