Bekijk het origineel

Wat is het verschil tussen de ziekte van Hodgkin en het Non-Hodgkin lymfoom?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wat is het verschil tussen de ziekte van Hodgkin en het Non-Hodgkin lymfoom?

4 minuten leestijd

Naar aanleiding van het artikel over de ziekte van Hodgkin ontving ik een brief van een lezeres die lijdt aan het zogenaamde Non-Hodgkin lymfoom (non = niet, lymfoom is gezwel van het lymfeweefsel). Het is haar niet geheel duidelijk wat het verschil is met de ziekte van Hodgkin.

De klachten begonnen met heftige keelpijn, de keelamandelen waren opgezet en ontstoken. Verwijdering van de amandelen door de K.N.O.-arts was noodzakelijk. Hoewel de operatie meeviel, kwam de uitslag van het weefselonderzoek hard aan: NonHodgkin lymfoom, een kwaadaardige aandoening van het lymfeweefsel. Onze briefschrijfster kreeg chemokuren, gevolgd door een twaalftal bestralingen. Gelukkig gaat het nu redelijk goed.

Andere cellen
De vraag gaat deze keer over een zeer specialistisch terrein van de geneeskunde. Het Non-Hodgkin lymfoom is (gelukkig) geen aandoening die je als huiseen te hoge schildklierwerking en een (te) fors alcoholgebruik kunnen klachten van trillende handen geven.arts veel tegenkomt in de dagelijkse praktijk. Bij ongeveer 800 van de 50.000 mensen bij wie jaarlijks kanker wordt vastgesteld, wordt de diagnose NonHodgkin lymfoom gesteld. Evenals bij de ziekte van Hodgkin gaat het om een vorm van kanker van het lymfeweefsel. Het verschil zit 'm in het feit dat er sprake is van een ongeremde groei van een ander soort cellen binnen het lymfestelsel. De definitieve diagnose volgt aan de hand van het microscopisch onderzoek van weefsel uit een zieke klier.

Genezing
Het Non-Hodgkin lymfoom ontstaat vaak in een lymfeklier (bijv. in de hals), maar kan ook beginnen in het lymfeweefsel van de keelholte, zoals bij onze briefschrijfster, of de darmen en andere inwendige organen (lever!). Het ziekteverloop is vaak ernstiger en grilliger dan bij de ziekte van Hodgkin. Ook treden er sneller uitzaaiingen op naar de inwendige organen. Gelukkig zijn er ook minder kwaadaardige vormen van het NonHodgkin lymfoom. De kans op genezing is sterk afhankelijk van het stadium waarin de ziekte is als de patiënt voor het eerst bij de dokter komt. Voor de indeling in de diverse stadia volgt men grofweg dezelfde criteria als bij de ziekte van Hodgkin (zie het vorige artikel. Terdege 6, 9e jaargang). De behandeling bestaat uit bestralingen en/of chemokuren,  afhankelijk van het stadium en de mate van kwaadaardigheid. In het algemeen blijven de resultaten van de behandeling achter bij die van de ziekte van Hodgkin. Het genezingspercentage ligt rond de 50-70 procent.

Informatie Ten slotte wil ik erop wijzen dat u met al uw vragen terecht kunt bij het Voorlichtingscentrum van de Nederlandse Kankerbestrijding: Sophialaan 8, 1075 BR Amsterdam. Ook zijn er brochures verkrijgbaar over allerlei aspecten van kanker en de behandeling ervan. Er is bovendien een informatietelefoon: 060226622.

 Ik ben 77 jaar en ik heb last van trillende handen. Is hier iets tegen te doen?", vraagt een briefschrijver. Het trillen van de handen is in wezen een normaal verschijnsel bij oudere mensen. Het heeft te maken met het verouderen van bepaalde hersengedeelten. Behalve de handen kan ook het hoofd gaan beven. Bekend is dat nervositeit en emoties de klachten verergeren. Hoewel er dus veeleer sprake is van een normaal dan van een ziekelijk proces, zijn er wel ziekten die gepaard gaan met trillen en beven. De bekendste is de ziekte van Parkinson, een ernstige, chronische aandoening, die op den duur kan leiden tot invaliditeit. Ook bepaalde medicijnen. Behandeling De behandeling is uiteraard afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Er zijn specifieke middelen tegen de ziekte van Parkinson, een schildklieraandoening kan behandeld worden, eventueel alcoholen medicijngebruik dient gestopt of verminderd te worden. Bij angst en nervositeit kunnen kalmerende medicijnen gegeven worden. Soms werkt het middel Inderal gunstig. Meestal wordt dit medicijn gegeven bij hoge bloeddruk of hartziekten , maar het blijkt ook te helpen voor trillende handen. Volledige onderdrukking van de symptonen valt echter niet te verwachten, zeker niet op oudere leeftijd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 augustus 1992

Terdege | 68 Pagina's

Wat is het verschil tussen de ziekte van Hodgkin en het Non-Hodgkin lymfoom?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 augustus 1992

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken