Bekijk het origineel

Gespreide schoolvakanties zijn hier onbekend en vrije dagen zijn schaars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gespreide schoolvakanties zijn hier onbekend en vrije dagen zijn schaars

4 minuten leestijd

Hiet is moeilijk voor te stellen dat de zomer weer voorbij is. De vakantie is omgevlogen, en een nieww Canadees schooljaar is begonnen. Gespreide schoolvakanties zijn hier een onbekendbegrip. Alle scholen sluiten hun deuren eind juni, om ze een dag na Labour day (de eerste maandag in september - een nationale vrije dag), weer te openen. Voor Nederlandse begrippen is tien weken zomervakantie een ongekende luxe, maar de rest van het schooljaar hebben kinderen hier niet veel vrij. Ze hebben twee weken kerstvakantie en een week voorjaarsvakantie, maar er is geen vrije woensdagmiddag geen herfstvakantie en geen paasvakantie. Ook tweede paasdag Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag zijn gewone werk- en schooldagen. Ik vind september altijd een gezellige maand, al mis ik Andrew en Henry de eerste weken wel in huis. Voor Richard is het ook wel stil, maar hij kan zich gelukkig goed zelf vermaken. Bovendien komt hij wat gezelschap betreft na schooltijd wel aan z 'n trekken. Het is altijd een hele toer om hem in de auto te krijgen, en ik hoef niet op steun van Andrew en Henry te rekenen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hengeen ongelijk kan geven, 't Is altijd zo gezellig op school! De jongens zijn blij om weer terug te zijn. Het enige waar ze wel weer even aan moeten wennen, is hun uniform. Ze dragen een grijze broek, wit overhemd, donkerblauwe trui en rode stropdas; de meisjes hebben een grijze plooirok en een strikje. Alhoewel ik er zelf in het begin ook welaan moest wennen, ben ik nu erg blij met de uniformen, want ook al kun je hier best nette kleding krijgen, gedragen wordt het doordeweeks nietlfongens dragen dunne joggingbroeken en tshirts, en de meeste vrouwen en meisjes lopen heel de week in een korte of lange broek. Ik moet eerlijk zeggen dat er van de eenvoud waarmee kerkmensen zich hier kleden wel veel uitgaat, maar ik vind het laeleens jammer dat er zo weinig verschil met de wereld gezien wordt.

Voor onze kinderen is dit het tweede jaar op de Whitefleld christian junior academy. Andrew zit in de tweede, en Henry in de eerste klas (in Nederland dus groep vier en groep drie). De goedgevulde klassen vormen een heel verschil met het groepje van zeventien, waarmee de school in 1989 begon. Ik herinner me nog goed dat we in '88 een brief ontvingen van de kerkeraad, met het nieuws over een op te richten christelijke school. We waren enigszins verbaasd, want noch de Schotse, noch de Noordierse Vrije Presbyteriaanse kerk had zich ooit positief uitgelaten over eigen scholen. Zowel de kinderen van onze dominee, dr. F. McClelland, als die van ds. M. Macinnes, die tot 1990 de Schotse gemeente hier diende, gingen naar de openbare school „ We hebben inderdaad zo lang mogelijk geprobeerd om het openbare onderwijs te steunen", zegt ds. McClelland. „Zo 'n tien, vijftienjaar geleden was de situatie ook niet onhoudbaar. We kwamen voor onze principes uit, en men had daar begrip voor. Maar daar is nu helaas geen sprake meer van. In het huidige schoolsysteem is geen plaats meer voor de Heere en Zijn Woord, en we voelen dat het niet langer verantwoord is om onze kinderen daaraan over te geven. Elke schooldag wordt begonnen met een samenkomst, waarin een dominee of student voorgaat. Alle kinderen krijgen bijbelse geschiedenis, en de oudere leerlingen worden onderwezen uit de catechismus. De leerboeken zijn alle op christelijke grondslag. Er worden teksten, psalmen en gezangen geleerd, en kinderen worden dagelijks in liefde gewezen op de noodzaak van bekering. Er is ook opvallend weinig "kerkstrijd" op school, omdat er zoveel kerkgenootschappen en nationaliteiten vertegenwoordigd zijn. Ouders moeten grote financiële offers brengen voor de school, omdat in Ontario -in tegenstelling tot andere provincies- geen enkele vorm van subsidie verleend wordt. Bovendien is Toronto Tvat huisvesting betreft de duurste stad in Canada. Maar ook al bedragen de kosten ruim tweeduizend dollar per kind per jaar, ik heb nog nooit iemand horen klagen over het schoolgeld. Ouders hier beschouwen christelijk onderwijs als eengroot voorrecht. Ik heb inmiddels met mejuffrouw Ruth Slade, hoofd van de school, afgesproken om een ochtend op bezoek te gaan, en wil proberen u volgende maand de Whitefleld Academy "van dichtbij" te laten zien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 september 1992

Terdege | 80 Pagina's

Gespreide schoolvakanties zijn hier onbekend en vrije dagen zijn schaars

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 september 1992

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken