Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Aparte pannekoeken of een stevige kool-appel-worstpot

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Aparte pannekoeken of een stevige kool-appel-worstpot

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Aan leuke, maar beslist niette omslachtige recepten blijft grote behoefte bestaan, ondanks alle kookboeken met culinaire hoogstandjes die zeer geregeld verschijnen. Ook nietbuitenshuis werkende moeders en echtgenoten van "alleenverdieners" vinden zo'n ongecompliceerde pot handig.

Groente-eierpannekoeken
Voor 4 stuks
100 g bloem, 27? dl melk, 1 ei
zout, 1 eetl. slaolie
50 g margarine, 75 g worteltjes
72 appel, 74 bos peterselie
25 g knolselderij of tomaat en komkommer
Doe bloem en zout in een kom. Maak een kuiltje midden in de bloem. Breek het ei in het kuiltje, giet er 1 dl melk bij en roer alles vlug dooreen tot een glad, dik beslag. Verdun dit beslag met de rest van de melk. Roer 1 lepel slaolie door het beslag. Smelt een vierde van de margarine in de koekepan. Giet hierbij een kwart van het beslag. Bak de pannekoeken tot ze van boven droog en van onderen bruin zijn. Keer ze niet om. Was en rasp intussen de worteltjes, schil en rasp de appel, was en snijd de peterselie (en schil en rasp de knolselderij). Vermeng de groenten met elkaar en met wat zout, knoflook zout, of zout gemengd met kruiderijen. Leg een kwart van dit groentenmengsel op de helft van de gare pannekoek en sla de andere helft eroverheen. Bereid de andere drie pannekoeken op dezelfde wijze. Eet hierbij zo nodig (stok)brood.

Lekker en eenvoudig
"Koken op kamers" en "Eénpits kookkunst" zijn twee receptenboeken die gemeen hebben dat ze onopgesmukt zijn. Alleen op de omslag staat een kleurige foto. De recepten zijn vaak ook "onopgesmukt", met name die in Eénpitskookkunst. Op één pit kun je ook niet al te veel uithalen. Het boekje biedt verder wat recepten voor alcoholvrije drankjes en informatie over gezond eten, afvallen, milieu. Nogal wat recepten in deze paperback zijn bedoeld voor 1 persoon; dat rekent gemakkelijk als je het gerecht voor meer mensen wilt klaarmaken. "Koken op kamers" gaat uit van 2 personen; een gast op kamers dus. Die zetje geen doorsnee pot voor. Al hoeft iets apart niet altijd ingewikkeld te zijn, zoals blijkt in dit boek. De recepten zijn op seizoen gerangschikt. Er staan per hoofdgerecht recepten voor een voor- en een nagerecht bij, terwijl tevens wordt vermeld met welk onderdeel je moet beginnen. Van de 120 menu's zijn er elk seizoen 10 vleesloos. "Eénpitskookkunst" door Heleen van Haatten; uitg. Kosmos, Utrecht; 158 biz., ƒ 19,90. "Koken op kamers" door Janny de Moor; uitg. M&R Weert; 144 bIz., .17,90.

Preipunten
2 flinke preien, 125 g elleboogmacaroni
boter, 4 eieren, peper, zout
stukje oude kaas, wat zwarte olijven
1 blikje tomatenpuree, 1 dl water
1 theel. basilicum, wat peper, zout
Neem de kleine pan, breng daarin ruim water aan de kook. Was de preien, snijd ze in dunne ringen, kook die samen met de macaroni (liefst van durumtarwe) in 7 min. gaar onder deksel. Laat beide uitlekken in een vergiet. Verhit een klontje boter in de koekepan op matig vuur Klop de eieren los met wat peper en zout. Snijd kaas en olijven klein, roer ze door prei en macaroni. Giet de helft van de eieren in de hete boter Zodra dit stolt legt u het preimengsel erop en dat overgiet u met de rest van het el. Nadat de inhoud van de pan 10 min. heeft staan bakken onder het deksel kunt u hem als koek in punten snijden. Een bijpassende saus maakt u door tomatenpuree, water, basilicum, peper en zout even te koken in een pan.

Polderpot
1 eetl. boter, 250 g panklare witte kool
1 eetl. boter, 1 ui
1 rookworstje (luchtdicht verpakt)
4 aardappelen (bintje), 1 goudreinet
1 eetl. bloem, 2 dl water
peper, zout, dillegroen
Smelt de boter in de koekepan, fruit de kool tot de reepjes glazig worden, bewaar ze in een bord. Smelt weer wat boter in de pan. Snijd de worst in plakjes en bak ze een beetje bruin (de heel goedkope soort blijft daarbij gauw vastzitten: maak ze los!). Schil ui, aardappelen en appel, maak daarvan snippers, plakjes en blokjes. Laat ales even met de worst mee bakken. Strooi de bloem erover, roer goed door en blijf roeren terwijl u beetje bij beetje het water toevoegt. In de gebonden saus die zo ontstaat laat u worst en groente 15 min. zachtjes koken onder het deksel. Proef hoeveel peper en zout erin hoort, leg de kool eromheen en geef die nog 5 min. om warm te worden voordat u hem verfijnt met het geurige groen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1993

Terdege | 68 Pagina's

Aparte pannekoeken of een stevige kool-appel-worstpot

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1993

Terdege | 68 Pagina's